V Krupce si připomněli ukončení 2. světové války
Uctít památku přišel i Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny PČR Jan Hamáček (vpravo) a Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.
Teplice

Krupka - U památníku 313 obětí pochodu smrti na Prokopce u Krupky se ve středu 26. dubna sešla celá řada významných osobností, aby si společně připomněli 72. výročí ukončení 2. světové války. Do Ústeckého kraje při této příležitosti přijel předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček.

Pietní akt zahájily nástupem čestná stráž a vojenská hudba. Následovalo pokládání věnců a kytic k památníku, v závěru zazněla česká státní hymna.

Ústecký kraj zastupoval na pietním aktu hejtman Oldřich Bubeníček, Pavel Vodseďálek, předseda Výboru pro národnostní menšiny a zastupitel kraje Zdeněk Matouš, zároveň i starosta Krupky. Kromě výše zmíněných hostů se shromáždění zúčastnili také zástupci Ruska, Francie a Spojených států amerických, Německa, Izraele a Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem či Československé obce legionářské.

„Scházíme se na tomto pietním místě proto, abychom uctili památku těch, kteří se těšili na konec války, ale nedočkali se osvobození. Jsem rád, že sem k památníku tradičně jezdí i děti z místní školy,“ uvedl při projevu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

K jeho slovům se připojil i Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. „Těžko si představit zoufalství těch, kteří tu před 72 lety podlehli zápalu plic, tyfu, vyčerpání, hladu daleko od svého domova,“ zmínil ve své řeči.

01

02
Připomenutí 72 let od skončení 2. světové války v Krupce.

04

Poklonil se i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

06
Proslov měl i třetí zleva krajský zastupitel a starosta Krupky Zdeněk Matouš. Vedle něj stojí zástupci německé, francouzské, izraelské, ruské a americké strany.

07
Věnec přinesl za kraj i Pavel Vodseďálek, předseda Výboru pro národnostní menšiny. 

08
Za Český svaz bojovníků za svobodu promluvil k přítomným Jaroslav Musial, který přežil muka 2. světové války. Dnes mu je úctyhodných 95 let.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru