Kriminalisté chytili partičku zlodějů, která nakradla věci za milion. Při útěku poztráceli peníze
Když přelézal plot, ztratil zloděj ukradené peníze. Foto: Policie ČR
Teplice

Teplicko – Teplickým kriminalistům se podařilo chytit partičku tří zlodějů, kteří dokázali během uplynulých 4 měsíců ukrást věci za více než milion korun. Vloupali se do různých prodejen, do kavárny, garáže, cestovní kanceláře či prostor, kde přespávají cizinci. Dokázali bez povšimnutí ukrást klidně i celou kuchyňskou linku, nebo několik lednic. Vymstilo se jim to, že se vrátili do již jednou vykradené prodejny, narazili tady totiž na hlídače, který zalarmoval policisty.

Celkem partička spáchala 11 krádeží. Hlavou celé skupinky byl 38letý zkušený recidivista, který nechyběl ani u jedné z nich. V minulosti už 18krát odsouzený muž začal krást s 42letým komplicem koncem prosince, kdy se v Teplicích vloupal do garáže. Odnesli si dvě značkové sady kol s pneumatikami v hodnotě 70 tisíc korun. Po třech dnech se ve stejné sestavě vloupali do prodejny jízdních kol, ze které odcizili silniční a horské kolo dohromady za 114 tisíc korun.

2504lup1

Ukradené fotoaparáty, nářadí a jízdní kolo. Foto: Policie ČR

Začátkem roku opět oba zloději společně demontovali a odcizili ze zaparkovaného osobního vozidla všechna čtyři kola. Další krádeže se 38letý muž dopustil sám, v druhé polovině ledna se vrátil do prodejny kol, kterou už jednou vykradli, po překonání mříže a okna vnikl dovnitř a odcizil silniční kolo za více jak 70 tisíc korun.
Koncem ledna si zase přibral „parťáka“ a společně se v Teplicích vloupali do prodejny nářadí, ze které si odnesli sekací kladiva, aku šroubováky, rotační laser a další nářadí za nejméně 80 tisíc korun. V polovině dubna se společně vydali do Ústí nad Labem, kde se opět pokusili ukrást kola z lehkých slitin ze zaparkovaného vozidla, byli ale vyrušeni a z místa činu utekli s prázdnou.

Lednice, pračky, sedačka.......

Koncem února změnil „nejčilejší“ pachatel komplice, společně s 25letým mužem se v Teplicích vloupali do cestovní kanceláře, ze které odcizili počítač a tiskárnu. V témže domě pak vnikli do opuštěných prostor, kde jsou sezónně ubytováni cizinci, a postupně ukradli kuchyňskou linku, několik lednic, pračky, koženou sedací soupravu, šest televizorů, lampy, kuchyňské spotřebiče a další vybavení v celkové hodnotě přes 220 tisíc korun.

2504lup3

Zloději brali vše, dokonce i kuchyňskou linku. Foto: Policie ČR

Další krádež spáchal 38letý muž v polovině března opět sám, v centru Teplic se vloupal do prodejny s foto vybavením, a odcizil fotoaparáty a objektivy za bezmála 60 tisíc.
O dva dny později se s nejmladším zlodějem v Duchcově vloupali do kavárny, ze které si odnesli profesionální kávovar s příslušenstvím. Koncem března se vloupali do auta, ze kterého odcizili panel autorádia, zvedák a kanystr.

Při útěku poztrácel peníze

Téže noci jejich řádění skončilo, když se vloupali do stejné prodejny nářadí, kterou už recidivista vybral koncem ledna s nejstarším pachatelem. Uvnitř vypáčili pokladnu, ve které našli 14 tisíc, přibrali ještě elektrická bourací kladiva a aku – vrtačky. Zatímco mladší zloděj lup odnášel, starší se ještě snažil odmontovat obrazový projektor. Vyplašil ho ale pracovník bezpečnostní agentury, který na místo přijel, a tak se dal na útěk.

„Ihned po přijetí oznámení začali policisté propátrávat okolí místa činu a po chvíli podezřelého muže zadrželi. U sebe měl část odcizené hotovosti, zbytek peněz pak policisté našli za plotem, který na útěku přelézal. Služební pes pak našel i ukradené nářadí, které spolupachatel nestihl odnést,“ řekl k zadržení zlodějů policejní mluvčí Daniel Vítek.

Až osm let za mřížemi

Kriminalisté, kteří tou dobou na objasnění série krádeží pracovali, už měli podezření i na komplice zadrženého, takže oba spolupachatele též brzy zadrželi. V uplynulých dnech se při domovní prohlídce podařilo zajistit část odcizených věcí, další předměty pocházející z krádeží policisté zajistili u osob, kterým je pachatelé prodali.

2504lup2

Policistům se část z ukradených věcí podařilo zajistit při domovní prohlídce. Na snímku odcizená kožená sedačka. Foto: Policie ČR

Celkem povedená partička způsobila odcizením věcí škodu přes jeden milion korun, při krádežích pak poškodili cizí majetek v hodnotě 228 tisíc korun. Nejmladší muž, kterému byly prokázány čtyři krádeže, byl obviněn z přečinů krádeže a poškození cizí věci, za které mu hrozí maximálně pětileté vězení. Také dva starší spolupachatelé byli obviněni z krádeže a poškození cizí věci, s ohledem na výši způsobené škody jim hrozí až osmileté tresty odnětí svobody. Dva muži, které si 38letý obviněný přibral k jednotlivým krádežím, jsou stíháni na svobodě, zatímco on bude na soud čekat ve vazbě.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru