V centru Bíliny probíhají stavební práce a spolu s nimi tu archeologové nacházejí zajímavé artefakty
Archeologické práce na náměstí v Bílině. Foto: Olga Markuzziová
Teplice

Bílina - Již několik měsíců probíhají v centru Bíliny stavební práce. Nový vzhled Mírového náměstí se již rýsuje. Toho si v poslední době určitě všiml každý, kdo sem zavítal. Co však není úplně patrné na první pohled, je skutečnost, že zde za čilého stavebního provozu probíhají i archeologické vykopávky. Provádí je Regionální muzeum v Teplicích.

Archeologové mohou jít jen do určité hloubky, jak to stavba vyžaduje. Jen několik desítek centimetrů pod povrchem nacházejí zajímavé artefakty činností lidí v období před několika staletími.

„Snažíme se pracovat v součinnosti se stavbou. Jsme samozřejmě limitováni tím, aby zde mohl probíhat i jakýsi provoz a náměstí mohlo fungovat po stránce zásobování a celkové obslužnosti města, proto je výzkum rozdělen do jednotlivých etap. Pracujeme vždycky v návaznosti na stavbu, ale samozřejmě i tak k nějakému zdržení dojde. Objevili jsme zde střepy keramiky z 12. a 13. století a také třeba zděné základy pilířů od podloubí, které tu dřív bylo,“ uvedla Lucie Kursová, vedoucí oddělení archeologie Regionálního muzea Teplice.

2009bilina1

Archeologické práce na náměstí v Bílině. Foto: Olga Markuzziová

Na místě, kde se prováděl výzkum v tomto týdnu (pár metrů od bankomatu Komerční banky), byly nalezeny zbytky staré pece, což potvrdil vědecko-výzkumý pracovník katedry archeologie v Plzni František Gabriel, který se vykopávek osobně zúčastnil. A opět kusy keramiky, drobné úštěpy dřev, které asi pocházejí z trámů a v jednom místě i kus kůže z oděvu, patrně z boty.

Nálezy z bílinského náměstí se očistí, případně zalepí, zaevidují a zůstanou uložené v muzeu. Paní Kursová nám prozradila, že teplické muzeum má v plánu dojednat s bílinskou radnicí uskutečnění výstavy toho, co bylo dlouho ukryto pod povrchem centra Bíliny.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru