Odpadky, špína, zničený výtah, rozbitá okna i dveře. Tak to vypadá uvnitř panelového domu.
Odpadky, špína, zničený výtah, rozbitá okna i dveře. Tak to vypadá uvnitř panelového domu.
Teplice

Bílina - Velmi špatná hygienická i bezpečnostní situace panuje v panelovém domě v ulici Švabinského, který je známý jako U Zajíčka. Lidé tam žijí mezi odpadky, okna i vchodové dveře jsou rozbité. Vedení města o situaci ví a řeší ji všemi dostupnými prostředky. Vzhledem k tomu, že dům v majetku sdružení vlastníků bytových jednotek, má ale radnice velmi omezené pravomoci.

Město prostřednictvím stavebního úřadu a odboru životního prostředí důrazně vyzvalo členy výboru společenství domu, aby v co nejkratším termínu napravili tento stav. “Dům je v majetku sdružení vlastníků bytových jednotek, ne v majetku města, tudíž máme velmi omezené pravomoci k tomu, abychom mohli jednat. Přesto se snažíme neúnosnou situaci řešit,” uvedla místostarostka Veronika Horová.

Několik rodin v domě pravidelně navštěvují sociální pracovnice. Právě ty na špatné životní podmínky upozornily. “V domě žije mnoho malých dětí, ty pobíhají po chodbách mezi odpadky, špínou. Ve dvou poschodí na chodbě jsou rozbitá okna a hrozí, že by mohly děti vypadnout. Rozbité jsou i vchodové dveře. Mimo vedení města jsme na situaci upozornili také krajskou hygienickou stanici, stavební odbor i správce budovy,” řekla sociální pracovnice Iveta Jingerová.

2104dum

Zanedbaný panelový dům v ulici Švabinského, který je známý jako U Zajíčka. 

Stavební odbor posoudil stavebně-technický stav domu a z výsledku vyplynulo, že v tomto ohledu je dům v pořádku. Krajská hygienická stanice ve svém posudku uvádí, že situace sice není příznivá, ale může zakročit pouze v případě, že by se v domě nacházeli potkani či štěnice. Pak by mohla dát vlastníkovi nemovitosti příkaz k deratizaci. Přítomnost potkanů a štěnic však dosud nebyla prokázána.

“V této chvíli můžeme pouze vyzývat jednotlivé vlastníky bytů, mezi kterými je mnoho cizinců, aby dali do pořádku alespoň ty nejzávažnější problémy, tedy nebezpečná místa. Komunikace je však velmi obtížná, většinou bez odezvy. Navíc se nájemníci bytů často mění. Další možností řešení z naší strany je apelování na nájemce, kteří v bytech bydlí, prostřednictvím sociálních pracovnic, aby si dům uklidili a nebezpečná místa alespoň provizorně zahradili. Většina nájemců však na naše výzvy také nereaguje,” zhodnotil možnosti města starosta Bíliny Oldřich Bubeníček.

V domě se dvěma vchody je zhruba čtyřicet bytů. Mnoho z nich je v majetku obyvatel, kteří nemají trvalé bydliště na území města Bíliny, a cizinců. Podle vyjádření správce je dům velmi zadlužený. Město bude situaci neustále monitorovat a hledat další řešení, která by pomohla stav zlepšit.

2104dum3

Zničené schránky v domě. 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru