ČR – Fenomén poslední doby, takzvaná internetová „hra“ Modrá velryba, jejímž cílem je poškozovat své zdraví, posílat nevhodné fotky a nakonec ukončit svůj život, není hoax, tedy falešná zpráva. Tvrdí to česká policie.

V uplynulých dnech některá média zveřejnila zprávy, že Policie České republiky zveřejněním informací o hře „Modrá velryba“ šíří hoax.

„Informace o fenoménu nazývaném „Modrá velryba“ jsme ještě před zveřejněním výzvy měli od našich zahraničních partnerů. Vzhledem k závažnosti informací a potenciálnímu nebezpečí jsme pokládali za nezbytné informovat veřejnost a to především rodiče nezletilých uživatelů sociálních sítí,“ uvedla Ivana Nguyenová, mluvčí Policejního prezidia ČR.

„Po zveřejnění tiskové zprávy jsme obdrželi několik desítek poznatků k této činnosti. Počty hlášení jsou výsledkem toho, že se rodiče, pedagogové a vrstevníci účastníků hry začali více zajímat o negativní jevy spojené se sociálními sítěmi, a že tento fenomén není veřejnosti lhostejný,“ dodala.

Policie České republiky eviduje několik případů sebepoškození pořezáním uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram, ke kterým došlo v rámci plnění úkolů ve hře. V jednom případě po splnění tohoto úkolu mělo být dokonce od tzv. kurátora požadováno zaslání obnažených fotografií nezletilé osoby. „Podle našich informací byly obdobné požadavky zaznamenány i na sociálních sítích u zahraničních uživatelů,“ sdělila Ivana Nguyenová.

„Odmítáme tedy tvrzení, že Policie ČR šíří hoax. Zveřejněním informací jsme chtěli varovat veřejnost před nebezpečím, se kterým se lidé mohou setkat v prostředí sociálních sítí,“ dodala.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru