V Teplicích bude první zvukový majáček pro nevidomé. Spustí se zařízením z bílé hole
Ilustrační foto
Teplice

Teplice - Ve středu 19. září bude v Teplicích zprovozněn první zvukový orientační majáček pro nevidomé. Stane se při Dni otevřených dveří a finanční gramotnosti v Sociální agentuře ve Školní ulici.

Co je zvukový majáček? Jedná se o orientační pomůcku, která je instalována na některém z klíčových bodů ve městě. Pomáhá slabozrakým a nevidomým lidem v orientaci a poskytuje jim určité potřebné informace.

Majáček nevysílá stále, a proto ho člověk se zdravým zrakem většinou vůbec nezaregistruje. Hlášení orientačního majáčku spustí sama nevidomá osoba pomocí speciálního zařízení, které má instalované v rukojeti bílé hole.

V České republice jsou zvukové orientační majáčky instalovány už v několika městech.

Teplické majáčky

Projekt Teplické majáčky vznikl loňského roku. Své síly a odbornost tu spojilo několik organizací: Sociální agentura jako iniciátor projektu, AGC Automotive Czech jako výhradní donátor a společnost Tyfloservis jako odborný partner.

Společně vytvořili plán postupné instalace sítě majáčků, vytipovali místa, kde jsou orientační majáčky nejpotřebnější, a vyjednali vše s kompetentními úřady. Zároveň provedli průzkum trhu s majáčky, aby vybrali ten typ zařízení, který je pro dlouhodobé využití ve městě nejvhodnější.

Teď je přípravná fáze projektu Teplické majáčky hotova. Ve středu 19. září 2018 bude první ze sítě teplických majáčků uveden do pilotního provozu. Slavnostní „první hlášení“ se uskuteční v rámci Dne otevřených dveří a finanční gramotnosti v Sociální agentuře.

Zájemci z řad veřejnosti i médií se 19. září budou moci seznámit s budoucností projektu Teplické majáčky i se službami Sociální agentury. Mezi ty patří mimo jiné finanční poradenství (zaměřené zejména na dluhy, exekuce a insolvenci) a zprostředkování práce pro zdravotně postižené občany.

Den otevřených dveří a finanční gramotnosti začne v 9 hodin slavnostním zprovozněním instalovaného zvukového majáčku. Potom je na programu prohlídka prostor organizace a krátká prezentace s diskusí, při níž bude dán prostor pro dotazy návštěvníků.

Na odpoledne je připraven speciální proslov předního právníka na téma Dluhy, opět s možností dotazů. Zakončení Dne otevřených dveří se plánuje na 15 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru