Ústecký kraj – V červenci vzrostl celkový počet uchazečů o zaměstnání v Ústeckém kraji o 1,0 % na 27 594 osob, podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 4,7 %. Jsou okresy, kde na jedno volné místo připadají i čtyři lidé bez práce. Kde je to nejvíc a kde nejméně?

Vývoj na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období. Trh práce ovlivňuje především růst české ekonomiky a průmyslové výroby a sezónní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví, zemědělství a cestovním ruchu. „V červenci jsme zaznamenali očekávaný sezónní výkyv. Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP ČR a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 27 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (7,2 %), Most (6,4 %), Ostrava - město (5,9 %), Ústí nad Labem (5,3 %), Chomutov (5,2 %), Bruntál (5,1 %), Znojmo (4,9 %) a Hodonín (4,7 %).

1208mapa

Na jedno volné pracovní místo připadá v republikovém průměru 0,7 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (6), Ústí nad Labem (4,3), Most (3,7), Jeseník (3,2), Znojmo a Bruntál (oba 2,6), Hodonín (2,3), Ostrava a Děčín (shodně 2,1).

„Obecně měli zaměstnavatelé v červenci největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, montážní dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem a páječe, nebo kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře,“ vypočítává mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

Okres Počet uchazečů na 1 volné místo Podíl nezaměstnaných osob
Ústí nad Labem 4,3 5,3
Most 3,7 6,4
Děčín 2,1 4,4
Chomutov 1,6 5,2
Teplice 1,4 3,6
Litoměřice 1,4 3,3
Louny 1,3 4,6
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru