Doly vyčíslily škodu za lidi z Klimakempu, ti považují nenásilné akce aktivistů za legitimní
Aktivisté na jednom z rypadel. Foto: Limity jsme my
Teplice

Braňany – Severočeské doly vyčíslily škodu, která jim měla vzniknout, když k do těžebního pro-storu vnikli ekologičtí aktivisté a na několik hodin zastavili práce v uhelném lomu.

Firma bude způsobenou škodu podle serveru iDnes vymáhat právní cestou. „Co se případné žaloby týče, čekáme až si její plné znění přečtou a analyzují naši právníci. Poté se rozhodneme, jakým způsobem se budeme bránit,“ uvedla členka hnutí Limity jsme my Kateřina Kochánková.

„Vzhledem k tomu, o jak malou částku se pro jednu z nejziskovějších společností v ČR jedná, považujeme pokus o její vymáhání spíše za účelovou snahu umlčet pro-testy, které na škodlivost uhelného průmyslu poukazují,“ dodala s tím, že hnutí považuje za legitimní, že se lidé nenásilnými akcemi občanské neposlušnosti sna-ží upozornit a symbolicky zastavit těžbu uhlí. „Odpovědnost za jejich akce ale neneseme,“ stojí ve vyjádření.

https://www.youtube.com/watch?v=rt-bv8zxwFY

Do prostoru lomu Bílina proniklo v sobotu 30. června několik desítek aktivistů. Nejprve obsadili jedno z rypadel, poté se část legálního pochodu po hraně dolu odklonila a i přes výzvy policie vnikla dál do těžebního prostoru.

Aktivisté trávili několik dní v takzvaném Klimatickém kempu v Louce u Litvínova, kde se zabývali přednáškami, ale také se připravovali na případné střety se zá-sahovými jednotkami.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru