Co hýbe internetem: Nejlépe v kraji je prý v Lovosicích, nejhůře v Mostě
Města Lovosice a Most.
Teplice

Ústecký kraj – Nejvyšší kvalita života je ve středočeských Říčanech, nejnižší je v moravskoslezské Orlové. Města z Ústeckého kraje jsou víceméně ve spodku žebříčku. Vyplývá to z Indexu kvality života, který sestavila společnost Obce v datech, jejíž hlavním konzultačním partnerem je Deloitte.

Index porovnává veřejně dostupná data v oblasti zdraví, materiálních podmínek a vztahů mezi lidmi ve všech 206 českých obcích s rozšířenou působností.

V čele žebříčku jsou zejména Praha, Brno a jejich okolí, překvapivě dobře bodovala města v Jižních Čechách. Na druhém konci žebříčku jsou pak města v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. Kompletní žebříček Indexu kvality života je na stránkách www.obcevdatech.cz.

Umístění obcí v Ústeckém kraji (celkový žebříček má 206 míst):

105. Lovosice
140. Roudnice nad Labem
157. Litoměřice
173. Děčín
176. Ústí nad Labem
178. Louny
186. Bílina
187. Kadaň
188. Varnsdorf
194. Teplice
195. Chomutov
196. Rumburk
199. Podbořany
201. Žatec
202. Litvínov
203. Most

Index kvality života zahrnuje celkem 29 proměnných, které vyjadřují úroveň zdraví prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení, vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (ve formě například existence místních spolků, apod.). Zpracovává velká data sbíraná z internetu a veřejného sektoru.

„Obce v oblasti Prahy a okolí jsou na předních příčkách především díky výborné dostupnosti služeb a možností, které jsou koncentrované v Praze a pro okolní obce snadno dostupné, například vlakem. Navíc i v těchto obcích samotných bývá na počet obyvatel nadprůměrný počet těchto možností, třeba kvalitní školy a spolky. Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů. Ve většině obcí z těchto regionů žije mnoho lidí s finančními problémy, relativně vůči ostatním je v nich méně nabídek pracovních míst. V Ústeckém a Moravskoslezském kraji je také poměrně vysoké znečištění,“ komentuje výsledky Jan Havránek, jednatel společnosti Obce v datech.

U obcí, které se do projektu zapojí, je zveřejněn podrobnější přehled a hodnoty v různých kategoriích. U ostatních je dostupné souhrnné hodnocení.

„Projekt obce subjektivně nehodnotí, ale pouze porovnává dostupnost daných služeb a možností v jednotlivých obcích, a to na bázi principů metodik OSN a OECD. Data pak ověřuje společnost Deloitte. Srovnání může ukázat hlavní silné nebo slabé stránky obce a tím podpořit její další strategii,“ říká Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru