OD SOUSEDŮ: V centru Ústí se dnes bude demonstrovat proti vyhánění chudých a Romů z města
KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ. ILUSTRAČNÍ FOTO: PETR SOCHŮREK
Teplice

Ústí nad Labem – Na Kostelním náměstí před obchodním a zábavním centrem Forum v Ústí nad Labem se bude ve čtvrtek 14. června od 17.00 hodin demonstrovat proti vyhánění chudých a Romů z města. Protestní akci pořádá komunita s názvem „Na ulici nepůjdeme“.

„Jsme chudí lidé, většinou Romové a do 30. června musíme opustit své domovy ve dvou ústeckých ubytovnách v Purkyňově a Klíšské ulici. Ubytovny se zavírají. Nemáme kam jít. Jako Romové v Ústí nad Labem nemáme možnost si pronajmout normální byty za normální ceny. Bydlení seženeme jen v takzvaných špatných čtvrtích města, u takzvaných obchodníků s chudobou, což jsou lidé, kteří jsou asi jako jediní ochotní pronajmout byty i Romům, ale za ceny mnohem vyšší, než kolik stojí byty v hezkých částech města. Město před časem vyhlásilo takzvané bezdávkové zóny v místech, kde si ještě donedávna v Ústí Romové mohli pronajmout bydlení. Bez dávek na bydlení si přehnané nájmy nemůžeme dovolit. Myslíme si, že nás politici a úředníci chtějí vyhnat z města, nebo do igelitových chatrčí za město,“ píše se na facebookové stránce založené k demonstraci.

Na poklidný průběh demonstrace dohlédnou ústečtí policisté. „O akci víme. Budeme jí monitorovat a řešit v rámci běžného výkonu služby pořádkové policie,“ uvedla mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

Organizátoři demonstrace navrhují dvě řešení

Organizátoři demonstrace navrhují městu na sociální síti dvě možná řešení současné situace ohledně uzavření ubytoven. „Ať město vykoupí ubytovny. My jejich obyvatelé si s nezbytně nutnou podporou, založíme bytové družstvo, či spolek, kterému město následně ubytovny svěří do správy. Družstvo začne hospodařit, městu bude za ubytovny odvádět každý měsíc nájem v rozumné výši. Když odpadne nutnost platit velké zisky původních majitelů a provozovatelů, budeme si moct snížit nájmy na běžnou výši a budou nám sníženy dávky na bydlení, které už nebudeme akutně potřebovat,“ píši první návrh organizátoři na stránce vytvořené k demonstraci.

Ve druhém návrhu vybízí město k poskytnutí efektivní pomoci a podpoře, aby si mohli pronajmout normální byty, za normální (nelichvářské) ceny, mimo sociálně vyloučené lokality, kde budou platit podobně nízké nájmy, jako neromové.

Romana Macová, mluvčí města Ústí nad Labem, k informacím zveřejněným komunitou Na ulici nepůjdeme uvedla, že odkoupení takového objektu je dlouhodobý proces a není cesta k okamžitému řešení. „Skutečně je nereálné, aby město od 1. července bylo vlastníkem nemovitosti. K takovému rozhodnutí je třeba řada kroků a projednávání, posudků, názor majetková komise a zejména politická vůle v zastupitelstvu. Proto znovu zdůrazňujeme, že sociální pracovníci pomáhají s umisťováním do bytů, které jsou k dispozici aktuálně. Nikdo na ulici být nemusí, pokud nechce a přijímá nabízené,“ doplnila mluvčí.

Amnesty International varuje

Před hrozící krizovou situací v souvislosti s uzavíráním dvou ústeckých ubytoven varuje Amnesty International Česká republika a vyzývá magistrát k zodpovědnému a systematickému řešení situace. „Úřady musí pomoci rodinám, kterých se vystěhování týká. Sociální poradenství je věc jedna, reálný dopad vystěhování na životy rodin a dětí, pak druhá. Tito lidé se totiž při hledání bydlení v praxi setkávají s odmítáním také kvůli svému romskému původu. Je nyní nadmíru důležité, aby si úřady tato rizika uvědomily a jednaly konstruktivně,“ uvedl ředitel české pobočky Amnesty Mark Martin. Podle tiskového prohlášení organizace se vystěhování týká asi 230 lidí, z toho 80 dětí.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru