Zemřel Petr Pakosta, výrazná osobnost severních Čech, krušnohorský patriot a bojovník za životní prostředí
Petr Pakosta v Hoře Svaté Kateřiny. Foto: archiv rodiny
Teplice

Hora Svaté Kateřiny - Dne 15. července náhle zemřel Petr Pakosta, velký krušnohorský patriot, bojovník za životní prostředí, manžel, otec dvou dcer a tří synů, praotec tří vnuček, šesti vnuků, jedné pravnučky a tří pravnuků.

Petr Pakosta (3. 3. 1938) rodák z Brandýsa nad Orlicí, byl v poválečném období skauta vlčetem, absolvent Střední hornické průmyslové školy v Ostravě, horník v Ostravě a na dole Centrum v Záluží, pilot větroně, učitel na Stavebním učilišti v Meziboří, spoluzakladatel recesistické Ligy Umírněných Kantorů LUK, krušnohorský a kateřinský patriot, spoluobjevitel kateřinského rodáka Hliníka, který se odstěhoval do Humpolce

Byl také vedoucí Hnutí Brontosaurus v Litvínově, spolupořadatel besed v Docela Malém Divadle, zakladatel družstva MM v Litvínově, spolupořadatel Galerie na zdi (děti malovaly na zdi tramvajových zastávek „U stovek“ v Mostě), jeden ze tří zakladatelů Scholy Humanitas v Litvínově, zakladatel Zeleného domu v Litvínově, obránce Libkovic a zbourání dalších vesnic pro těžbu uhlí v Severočeském kraji, působil i publicisticky jako aktivní autor nebo spoluautor článků a publikací o problematice těžby uhlí a energetice v kraji, při přípravě podkladů pro stanovení územních ekologických limitů těžby schválených vládou ČR v roce 1991.

Po listopadu 1989 pracoval jako vedoucí úseku ochrany přírody a krajiny ONV v Mostě, bývalý místostarosta Hory Svaté Kateřiny a několikaletý zastupitel, pracoval na obnově a zpřístupnění starých důlních děl v Hoře Sv. Kateřiny, ekologický zemědělec, zakládající člen tzv. “Ekofóra pánevní oblasti Severočeského kraje“ z konce 80. let minulého století, které už před listopadem 1989 oponovalo devastujícím účinkům povrchové těžby uhlí a energetiky v SHP a spolupracovalo na vládním Programu ozdravění Severočeského kraje z roku 1990. Byl zakládající člen “Spolku pro záchranu (a později obnovu) zámku Jezeří“ a aktivním ochráncem osídlení, přírody i krajiny Krušných hor, „Král krušnohorských luk“(titul, který obdržel od spolku botaniků ze sousedního Saska), laureát Ceny Josefa Vavrouška za rok 2013.

Rozloučení bude v kruhu rodinném.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru