Studenti ze Scholy Humanitas se zapojili do Tandemu: Mohli se dva týdny učit na německé škole
Studenti při výuce na německé škole. Foto: Schola Humanitas
Teplice

Litvínov – Zlepšit si jazykové znalosti, poznat německou kulturu i porovnat školství v obou zemích. To přesně mohla dělat trojice studentů litvínovské Scholy Humanitas po dva týdny v německém Ludwigshafenu. Ve městě na Rýně pobývali a studovali v rámci programu Tandem.

Tandem zprostředkovává česko-německou výměnu studentů. Němci pobývali u nás v Česku, litvínovští studenti jim potom zase studijní návštěvu oplatili. Důležité bylo odborné zaměření. Chodili do německé biologicky zaměřené střední školy. Ta je neporovnatelně větší než Schola Humanitas, studuje na ní asi tisíc lidí. „Škola je lépe vybavená, mohou se zabývat některými věcmi lépe do hloubky,“ vypráví Václav Zwerenz. Ale výbava školy není vše, mají tam odlišný způsob výuky, který nemusí mladým lidem zvyklým na český systém vždy vyhovovat. Třeba přestávky jsou až po dvou hodinách. „Náš systém je pro mě lepší,“ říká Václav Zwerenz.

Odlišné je i složení studentů. „Jsou tam multikulturní třídy,“ přibližuje Alena Herrová. A nejspíš i díky tomu tam Severočechy přijali velmi vlídně. „Nevšiml jsem si jakéhokoliv projevu xenofobie,“ dodává Václav Zwerenz. „Studenti byli přívětiví,“ potvrzuje Ondřej Šulda svoji německou zkušenost.

Čeští studenti navštěvovali běžné předměty – chemii, matematiku, biologii, laboratoře. Výuka v cizím jazyce zejména u odborných předmětů nebyla zcela snadná. „Ale rozuměla jsem,“ usmívá se Alena Herrová, jejíž němčinu ředitel Scholy Humanitas Milan Šťovíček chválí.

Po škole měli Litvínovští dost času poznávat okolí. „Půjčil jsem si kolo, projel jsem se městem. Zkusil jsem si i takový tradiční německý den – ochutnal německá jídla, prošel jsem se německou architekturou,“ přibližuje Ondřej Šulda. Jeho spolužák Václav Zwerenz zase vyzdvihuje návštěvu velkého zábavní parku. To byl podle něj velký zážitek, navíc zpestřený právě probíhající oslavou halloweenu.

Všichni po svém návratu cítí zlepšení v němčině i angličtině. „Klidně bych tam zůstala déle, jsem spokojená,“ hodnotí Alena Herrová. „Stoprocentně bych takovou zkušenost doporučila ostatním studentům,“ uzavírá.

Projekt Tandem je podporovaný Česko německým fondem budoucnosti. „Našim studentům jeho absolvování přinese například také Europass, který jim usnadní vstup na německý trh práce,“ vyjmenovává jednu z předností zástupce ředitele Scholy Humanitas Ladislav Turbák.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru