Teplický park zaplaví žlutá. Budou tu sázet slunečnice na podporu pacientů s roztroušenou sklerózou
ilustrační foto
Co se chystá

Teplice - Sázení žlutých slunečnic v pondělí 28. května v Teplicích upozorní na potíže pacientů s roztroušenou sklerózou (RS). Nemocí, která postihuje nejčastěji mladé ženy, v Ústeckém kraji trpí přes 1400 lidí.

Onemocnění přináší poruchy vidění, hybnosti i další potíže, včasná léčba zachrání 20 až 30 let aktivního života. Právě optimistický květ slunečnice, která od rána otáčí hlavu za sluncem, má vyjadřovat naději těchto pacientů. Dobrá psychika je v jejich léčbě stěžejní.

Osvětová akce Rozsviťme Českou republiku se koná v 10 městech ČR a je letos spojená se Světovým dnem RS, který připadá na 30. května. V Teplicích budou slunečnice sázet pacienti, jejich blízcí, podporovatelé i lékaři. „Sejdeme se 28. května v 11 hodin v parku Milady Horákové u hlavního nádraží. Akce je přístupná veřejnosti,“ popsal Vladimír Frühauf z pacientské organizace ROSKA Teplice.

2405slunečnice

Data shromažďovaná o nemoci bohužel ukazují, že procento zachycených případů v populaci roste. Podle doc. MUDr. Dany Horákové, Ph.D. z RS Centra ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze nemoc lékaři přes velký pokrok posledních 20 let stále neumí vyléčit. Dokážou ji však tlumit nebo i pozastavit.

„Je však třeba stále zdůrazňovat, že všechny současné léky jsou léky protizánětlivé, to znamená, že mají schopnost pouze potlačit autoimunitní zánětlivé děje, které ničí nervová vlákna v mozku a míše. Žádný z těchto léků bohužel zatím neumí přetržená vlákna znovu obnovit,“ vysvětlila doc. Horáková.

Důležitou součástí léčby je rehabilitace

„Pravidelný pohyb a fyzioterapie je pro pacienty s RS naprosto zásadní. Udržuje je ve fyzické i psychické kondici, jsou déle aktivní, práceschopní a žijí kvalitnější život,” říká fyzioterapeutka Andrea Mareschová z MS Centra v teplické nemocnici. Podle Vladimíra Frühaufa však zdravotní pojišťovny rehabilitaci bohužel proplácejí v menší míře, než by pacienti potřebovali. Lidé si tak například na rekondiční pobyty musejí sami doplácet.

Pomoc tam, kde končí možnosti zdravotního systému, nabízí proto lidem s RS už 18 let Nadační fond IMPULS. Za dobu své existence poskytl více než 33 milionů korun na výzkum nemoci, fyzioterapii i psychoterapii, nákupy přístrojů i osvětu.

„O nemoci stále panují nejrůznější mýty, jsou dokonce lidé, kteří RS podceňují a neléčí se. Bohužel si tak ničí vlastní zdraví,“ popsala Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS. Akce jako Rozsviťme ČR mají podle ní zvýšit povědomí o nemoci. Mají také ukázat, že i s takto vážnou diagnózou je možné žít kvalitní život.

Práce fondu se neobejde bez finanční podpory firem ani soukromých osob. Příspěvek lze zaslat na účet číslo 19-2833670227/0100. Je také možné využít některou z variant jednorázových nebo dlouhodobých dárcovských SMS. Jednorázově či měsíčně lze přispívat i prostřednictvím služby darujspravne.cz.

„Peníze, které vybereme, okamžitě rozdělíme organizacím, které se o pacienty starají a pomáhají jim žít plnohodnotný život RS navzdory,“ upřesňuje Bémová.

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto
i léčba či prevence je těžká.

Na celém světě trpí RS 2,5 miliónu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epstein-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru