Jan Choura diskutuje s vedoucí Kulturního centra Bílina Martinou Tuháčkovou při vernisáži výstavy. Foto: Pavlína Nevrlá, město Bílina
Jan Choura diskutuje s vedoucí Kulturního centra Bílina Martinou Tuháčkovou při vernisáži výstavy. Foto: Pavlína Nevrlá, město Bílina
Co se chystá

Bílina - Tvary a barvy. To na první pohled uvidí návštěvníci výstavy obrazů ve Výstavní síni U Kostela. Na druhý pohled ale začnou rozeznávat konkrétní věci. Právě proto výstava výtvarníka a pedagoga Jana Choury nese název Až na druhý pohled a dvěma úrovněmi vnímání je i pro širokou veřejnost velmi zajímavá.

"Obrazy zachycují různé každodenní zážitky. Ty jsou velmi konkrétní, ale pocity, které zůstávají na duši nebo v mysli už tak konkrétní nejsou. Někdo si své zážitky zapisuje do deníku, já je kreslím. Je pro mě důležité dát zážitku nějaký tvar a barvu," uvedl autor při vernisáži výstavy.

Jan Choura maluje zhruba od svých osmnácti let. Vernisáže výstav jsou pro něj příležitostí setkání se s blízkými i s neznámými lidmi a povídat si s nimi o obrazech. "U každého obrazu dokážu rozebrat své pocity, každý detail. Rád si pak s lidmi povídám o tom, co v obraze vidí oni a zda se shodneme," dodal výtvarník.

Výstava je průřezem autorovy tvorby. K vidění jsou jak starší obrazy, které mají temnější barvy a ostré rysy, i obrazy z doby, kdy se umělci narodily děti. Ty jsou z větší části barevné a veselejší, plné lásky, ale také bolesti a obav z doby, kdy děti často marodily. "V obraze nepopisuji přímo samotný děj, ale spíše dopady zážitku na mojí duši," dodal Jan Choura.

Výstava je prodejní a je přístupná do 2. dubna, od čtvrtka do neděle mezi 13. a 17. hodinou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru