Rodinné stříbro: O víkendu bude dobyta terezínská pevnost, v rámci Josefínských slavností vás čeká i další bohatý program
Josefínské slavnosti v Terezíně. Foto: archiv Ústeckého kraje
Co se chystá

Terezín - Terezín se přenese zpátky do historie. V pátek 6. a sobotu 7. října se v prostorách terezínské pevnosti budou odehrávat Josefínské slavnosti. Ty jsou již tradičně pořádány u příležitosti výročí založení města a pevnosti Terezín a patří mezi největší historické slavnosti situované do doby 18. století v Evropě. Jde o připomínku slavné historie Terezína.

Na Josefínských slavnostech se ocitnete v 18. století, v době pruských válek a budete tak moci poznat tehdejší život, především ten vojenský a válečný. Čeká vás vojenská paráda, přehlídky, ukázky výcviku, velkolepá denní i noční bitva či ukázky dobových řemesel. Těšit se můžete i na příjezd císařovny Marie Terezie.

Marie Terezie, dcera císaře Karla IV., jež usedla po smrti císaře na trůn, rozhodla v zájmu ochrany země před vpády pruských vojsk zbudovat dvě pevnosti, aby chránily severní hranice její říše. V úterý 10. října 1780 byl položen základní kámen k výstavbě pevnosti, která byla pojmenována na počest císařovny Theresienstadt, či-li Terezín.

Program Josefínských slavností bude zahájen v pátek v 19 hodin slavnostním průvodem z Kavalíru 2 na náměstí ČSA. V sobotu slavnosti započnou od 10 hodin. První velkolepá bitevní ukázka odstartuje od 16 hodin, v 19 hodin bude zahájena noční bitva. Na závěr bude odpálen ohňostroj, v 19.30 hodin.

Josefínské slavnosti nabídnou i jarmark, vystoupení psů a koní, sokolnictví, silácké vystoupení, tanečnice Bolly Ladies a další zábavu.

Akce je součástí projektu Rodinného stříbra. Jedná se o projekt, který vznikl v zájmu udržení kontinuity a zachování nejvýznamnějších akcí celokrajského i nadregionálního významu, Ústecký kraj se na nich podílí poskytnutím finanční podpory, v některých případech i formou spolupořadatelství. Kraj má zájem identifikovat se s aktivitami uvedeného druhu a pomoci tak zachovat i dále předávat tradice.

Podívejte se na program Josefínských slavností

Pátek 6. října

  • 19:00 slavnostní průvod z Kavalíru 2 na náměstí ČSA

Sobota 7. října

  • 10:00 Otevření vojenského ležení a ukázky dobových řemesel na Kavalíru 2 (do 18:00)
  • 11:00 – 12:00 Zábavný program na jízdárně Terezín – výcvik psů a koní
  • 12:30 – 14:00 I. blok programu na Retranchementu 5: Vznešené umění lovu - Sokolnictví Falconia, ukázky dělostřelecké palby z podzemních kasemat bastionu 5, tanečnice BOLLY LADIES – vystoupení a minikurz tance, Jafar Železný Muž – silácké vystoupení
  • 13:45 Slavnostní průvod vojska z Kavalíru 2 na Retranchement 5
  • 14:00 Příjezd císařovny Marie Terezie a slavnostní zahájení oslav (Retranchement 5)
  • 15:00 – 16:00 Velkolepá bitevní ukázka – dobývání pevnosti Olomouc 1758 (1. část)
  • 16:15 – 18:00 II. blok programu na Retranchementu 5: Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže o zlatý pětidukát Marie Terezie, tanečnice BOLLY LADIES - Kankán, ukázky dělostřelecké palby z podzemních kasemat bastionu 5, Jafar Železný Muž – silácké vystoupení, Od mamutíka po generála Laudona - vývoj palných a vrhacích zbraní
  • 19:00 Noční bitevní ukázka – dobývání pevnosti Olomouc 1758 (2. část)
  • 19:30 Závěrečný ohňostroj

 0410slavnostijosefinplakat

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru