Adventní turistika po Ústeckém kraji! Tady je přehled akcí ve městech až do Štědrého dne
Ilustrační foto
Co se chystá

Ústecký kraj - Máte také rádi období před Vánocemi, kdy města zkrásní různými ozdobami a světýlky, na náměstích jsou vztyčeny obrovské jehličnany, otevřou se stánky s různými nabídkami a města se rozezní tóny hudby pořádaných koncertů či kulturních představení. Proč tedy právě v období Adventu nevyrazit na „adventní turistiku“ a neprohlédnout si města v našem kraji v jejich největší kráse?

Přinášíme vám přehled toho, co pro vás v jednotlivých městech v době adventu nachystali, včetně termínu a programu rozsvěcení vánočních stromů:

TEPLICKO

Teplice

Kdy se vydat na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, jenž byl v Teplicích na náměstí Svobody postaven již 14. listopadu? Jeho slavnostní rozsvícení se uskuteční v neděli 27. listopadu. Náměstí bude naplněno očekáváním příchodu adventu a jedinečnou atmosférou blížících se Vánoc na teplickém adventním trhu. Těšit se můžete na klasické i moderní koledy, svařené víno a mnoho dalších dobrot. Teplické adventní trhy budou probíhat od 26. listopadu až do 23. prosince na náměstí Svobody. Stánkový prodej denně od 13 do 18 hodin, bohatý adventní program bude probíhat vždy v odpoledních hodinách. Letos město Tepliceale rozsvítí celkem tři vánoční stromy. Kromě stromu na náměstí Svobody se rozsvítí vánoční strom na Zámeckém náměstí, na Benešově náměstí bude ozdoben jako každý rok živý strom. Program adventních trhů najdete také zde

vteplice

Bílina

Symbolem příchodu vánočního období v Bílině se stala kulturní akce „Rozsvícení vánočního stromu“ v centru města. Tradiční atmosféru vánoc tentokrát připravilo Kulturní centrum ve spolupráci s Divadlem V Pytli v čele s Petrem Stolařem. Na programu bude Slavnostní zahájení, hudební vystoupení Pavla a Kaci, dětí z bílinských mateřinek a pohádkový příběh Andělské světlo. Diváci mohou shlédnout video projekci a slavnosti vyvrcholí samotným rozsvícením vánočního stromu. Celý program se odehraje na Mírovém náměstí 26. listopadu 2022 od 15 hodin, kdy letos začíná advent. Oblíbenou akci doplní stánkový prodej s rozmanitým sortimentem.

vbilina

vbilina2

Krupka

V Krupce se vánoční strom rozsvítí v neděli 27. listopadu 2022 v 17 hodin před městským úřadem. Doprovodný program je naplánovaný už od 12 hodin, kdy začínají dětské dílny Domu dětí a mládeže. K vidění bude i divadelní představení souborů Bodlo a Bodlinka, vystoupí žáci Biskupského gymnázia, místních ZŠ a MŠ a Základní umělecké školy.

MOSTECKO

Most

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu v Mostě se uskuteční 27. listopadu na 1. náměstí od 16 hodin. Pro návštěvníky je připravený doprovodný program v podobě vystoupení Pavla Callty či Pokáče, vánoční trhy a rozsvícení vánoční výzdoby ve městě. Samotné rozsvícení stromu je naplánováno na 17. hodinu.

vmost

V Mostě si určitě nenechte ujít ani Mikulášskou nadílku, kterou na pondělí 5. prosince od 16 hodin pro své návštěvníky připravilo Obchodní centrum Central Most. Děti určitě potěší oblíbené i obávané trio Mikuláše s andělem a čertem. S Annou a Elsou si budou moci děti užít animační program plný balónkového kouzlení, ledovou mini-diskotéku a na závěr se mohou těšit, že Elsa vykouzlí stříbrné hvězdičky. Malé i velké jistě zaujme taneční vystoupení žáků Základní umělecké školy Moskevská nebo mostecké taneční skupiny THE F.A.C.T. Program bude pokračovat andělskými tanečky, čertovskými soutěžemi a legráckami, do kterých se budou moci samozřejmě zapojit nejenom nejmenší návštěvníci, dojde ke společnému zpívání vánočních koled a večer zakonči hlavní hvězdy tohoto dne – Čert, Mikuláš a Anděl. Central Most dále připravil i zajímavou mikulášskou nadílku, která bude probíhat od 18:00 hodin. Za básničku či písničku přednesenou oblíbené trojici si děti vyslouží sladkou odměnu. Rodiče i děti se budou moci zahřát svařákem či dětským punčem a chybět nemůže ani velmi žádané malování na obličej. Horký nápoj a malování na obličej bude za uplatněný kupónek v aplikaci opět zdarma. Věrní zákazníci, kteří si tento den stáhnou aplikaci obchodního centra Central Club a rovnou se i zaregistrují, budou odměněni mléčnou čokoládou od obchodního centra. Přijďte tedy pondělí 5. prosince do OC Galerie. V teple, klidu a vánoční atmosféře můžete nakoupit ještě chybějící dárky, dát si něco dobrého k jídlu a hlavně – potkat Mikuláše.

vmocentral

Litvínov

Bohatý vánoční program Krušnohorských Vánoc v Litvínově rozzáří náměstí Míru v Litvínově hned na 3 týdny. Kromě tradičních programů jako je Rozsvěcení vánočního stromu obří loutkou Mikuláše, vánoční jarmáreček s dílničkami, výstava vánočních stromků a Rodinný Silvestr bude program obohacen o vystoupení dětí a žáků MŠ a ZŠ, koncerty různých žánrů (pop, jazz, dechovka), taneční vystoupení, pěvecké sbory, divadelní pohádky, předvádění řemesel a vánočních zvyků. Bohatší program je naplánován během víkendů. Na náměstí bude 10 dřevěných, vánočně nazdobených, stánků pro prodejce. Lidé si budou moci vybírat z tradičního sortimentu jako je jmelí, svíčky, vánoční stromky, grilované klobásy, svařené víno, trdelník a podobně jako v loňském roce. Oficiální program Krušnohorských Vánoc začíná vernisáží výstavy Přehlídka nápadů, zručnosti, řemesel a vtipu aneb Vánoce po celý rok v zámku Valdštejnů v úterý 15. listopadu. Vánoční stromek bude rozsvícen v pondělí 28. listopadu. Rozsvítí ho obří loutka Mikuláše a čerti na koních. Akci moderuje Aleš Lehký. Den před tím se otevřenou na náměstí Vánoční trhy, které budou probíhat až do 23. prosince denně od 10 do 18 hodin.

vlitvinov

CHOMUTOVSKO

Chomutov

Chomutovské Vánoce začnou první adventní neděli, která letos připadne na 27. listopad, a to v 10 hodin otevřením vánočního trhu a ledové arény. V 17 hodin pak bude následovat slavnostní rozsvícení vánočního stromu a výzdoby v městském parku spolu s kulturním programem v podání chomutovského pěveckého sboru Comodo, který vystoupí v hudebním altánu. Zlatým hřebem večera bude samozřejmě ohňostroj. Více o Vánocích v Chomutově najdete také zde.

Kadaň

V Kadani se vánoční strom rozsvítí v sobotu 26. listopadu, na Mírovém náměstí. Rozsvěcení vánočního stromu bude provázet bohatý celodenní program, který začne již od 10. hodiny ráno. Program bude probíhat na několika místech - na tržišti, na pódiu, a v kostele Povýšení sv. Kříže. Představení na pódiu bude zakončeno adventním koncertem Bohuše Matuše. Nakonec bude ohňostroj a slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. V době adventu si pak rozhodně nenechte ujít výstavu vánočních tradic a zvyků Advent a Vánoce v Krušných horách, která se koná od 26. listopadu až do 29. ledna příštího roku ve františkánském klášteře v Kadani. Dne 5. prosince pak vezměte své ratolesti za čertem a Mikulášem na Mírové náměstí v Kadani a to v době od 16 do 18 hodin. Lze zajistit i předání balíčku vašemu dítku s mikulášskou nadílkou. V předvánočním čase se budou v Kadani konat i čtyři adventní koncerty, které byste si neměli nechat ujít. Prvním adventním koncertem bude 27. listopadu od 19 hodin koncert zpěvačky Báry Basikové v KD Střelnice. Druhým koncertem bude Gemini musicales dne 4. prosince od 17 hodin ve františkánském klášteře, třetím bude koncert Zapomenutý příběh Ondřeje Rumla od 19. hodin v KD Střelnice, 4. adventní koncert Poslán jest od Boha anděl je nachystán na 18. prosince od 17 hodin v chrámu františkánského kostela. Zahrají Jindřich Macek a Jitka Baštová.

vkadan3

vkadan

vkadan2

vkadan5

vkadan4

Klášterec nad Ohří

V Klášterci nad Ohří se vánoční strom rozsvítí v neděli 27. listopadu. Tradiční akce se koná v prostorách zámku a zámeckého parku. Začátek je naplánován na 14 hodin a k samotnému rozsvícení vánočního stromku dojde v 18:00. Rozsvítí se také první svíce na adventním věnci. Program bude probíhat na více místech - v Sala terreně budou vánoční dílny Domu dětí a mládeže Volňásek, na nádvoří zámku se bude od 14.30 hodin konat divadelní představení Betlém od Divadelního spolku Klas a na pódiu u kašny vystoupí od 15 hodin zpěvačka Nela Kailová se svým Vánočním recitálem, od 16 hodin se můžete těšit na koncert pěvecký sbor ZUŠ, od 17 hodin bude mít svůj čas hudební divadlo Hnedle Vedle. Chybět nebude Stánkový prodej bude po celý den před zámkem. Akce bude zakončena ohňostrojem. Po dobu adventu se můžete v Kláštercí nad Ohří těšit i na několik zajímavých Adventních koncertů na klášterském zámku. Čtvrtý prosincový den od 18 hodin na Kytarový recitál Libora Janečka, 10. prosince od 18 hodin na Vánoční koncert Jaroslava Svěceného, 18. prosince od 18 hodin na Vánoční koncert Pavlíny Senič.

edeniky 5213

LOUNSKO

Žatec

V Žatci se rozsvítí vánoční strom na náměstí Svobody 27. listopadu v 18 hodin. Požehná mu otec Vilém z farnosti Liběšice. První adventní neděle nabídne odpoledne vystoupení Děti svému městu, vánoční trhy či chaloupku pro tvoření. Originální program se pak připravuje i pro každou další neděli, kdy bude vždy zajištěné občerstvení pro návštěvníky, stánkový prodej či koncerty. Vedle hudebních či pěveckých vystoupení se počítá také s akcemi pro děti.

Dne 23. prosince v 18 hodin si nenechte ujít Vánoční troubení z Majáku. Zazní koledy v podání Žateckých trubačů.

vzatec

Louny

Tradiční rozsvícení vánočního stromu na Mírovém náměstí v Lounech bude také první adventní neděli, tedy 27. listopadu v 18 hodin. Program začne už ve 14 hodin. Do 16:45 můžou lidé vidět různá představení a vystoupení místních mateřských a základních škol a zájmových klubů, jako například mažoretky. Než se rozsvítí vánoční strom, pronese slavnostní projev jak starosta města, tak i místostarostové. Vstupné zdarma.

Podbořany

Také v Pobořanech se rozsvítí vánoční strom 27. listopadu v 18 hodin. Program začne už ve 13 hodin. Akci moderuje Martin Pešek, těšit se můžete na hudební skupinu JIH BAND, pěvecký sbor EGERIA, ZUŠ Podbořany a vystoupení dětí MŠ a ZŠ, a také ochutnávku Vánoční štoly. Vstupné zdarma.

ÚSTECKO

Ústí nad Labem

Krásný předvánoční čas budou mít díky nabitému programu také lidé, kteří vyrazí do krajského města. NN'aNa adventních trzích na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem bude vánoční strom rozsvícen v neděli 27. listopadu v 18 hodin, ale už od 16.30 hodin je nachystáno několik představení. Těšit se můžete například na Vánoční Brass Band, na Josefa Vágnera a dětský pěvecký sbor Ústecké Bambini. Kulturní program bude v Ústí nad Labem pokračovat každý den vždy od 15 hodin až do pátku 23. prosince. Celý program Ústeckých Vánoc najdete také zde.

vul2

vul1

edeniky 5218

vusti

DĚČÍNSKO

Děčín

V Děčíně se vánoční strom rozsvítí v neděli 27. listopadu od 17 hodin pod městskou knihovnou. Město láká jak na vánoční stánky, tak i na bohatý kulturní program. Ten se skládá z loutkového Sváťova dividla, vánoční pohádky od Divadla Krabice Teplice, vystoupení dvou děčínských pěveckých sborů – Pomněnky a Pěvecký sbor Gymnázia Děčín, nebo pražské skupina MarZ. Adventní večer uzavře vánoční koncert zpěváka Daniela Hůlky a jeho dlouholetého přítele, multiinstrumentalisty Jiřího Škorpíka. Druhý adventní víkend pořádá tradiční vánoční trhy děčínské oblastní muzeum a chybět nebude ani výstava betlémů. Před dvěma lety vás bavili Krampus čerti, na ně se můžete přijít letos podívat v sobotu 4. prosince. Zámecký adventní trh otevře své brány v neděli 12. prosince a nabídne stánky plné dobrot a originálních dárků, to vše za doprovodu živé adventní hudby, vánočních prohlídek a dalšího programu. Čekání na Ježíška vám zpříjemní adventní koncerty nebo zámecká pohádková odpoledne, které pořádá Zámek Děčín, stánky s kulturním programem najdete 3. prosince pod knihovnou nebo už 27. listopadu v městském divadle, které pořádá celý víkend vánoční bazárek ve prospěch dětského domova Země dětí. Po celé období adventu můžete zajít například na svařené víno do Křížové ulice nebo do Podmokel na Husovo náměstí. A přímo na Štědrý den vás zve na návštěvu zoo, kam můžete zavítat zdarma.

Česká Kamenice

V České Kamenici rozsvítí strom 27. listopadu s programem od 14 do 17 hodin. A zahájí také vánoční trhy se stánky s regionálními produkty. Od 14:00 hodin budou k dispozici Dílničky v infocentru s možností výroby drátkovaných vánočních ozdob. Od 15:00 hodin vás potěší Vánoční vystoupení ZUŠ. V 17 hodin dojde k rozsvícení vánočního stromečku a následovat bude koncert James Harries.

Krásná Lípa

První adventní koncert 2022 v Krásné Lípě zahájí v neděli 27. listopadu v 15:30 v kostele svaté Máří Magdalény Lukáš Hurník se vzpomínkou na Ilju Hurníka, poté zazní skladby: Ilja Hurník – Preludium, fuga a chorál | Lukáš Hurník – Ad vitam venturi. Obě na varhany v podání Ivany Michalovičové. Následovat bude koncert libereckého dětského pěveckého sboru Severáček. Odtud se dění přesune na náměstí, kde v 16:40 vystoupí dětí z MŠ Motýlek a děti z dětského domova, zazní také jedna společná koleda se Severáčkem. Rozsvícení vánočního stromu se plánuje na 17. hodinu a krátce po rozsvícení se v aparthotelu Lípa hraje pohádka pro děti. Koncertům v kostele předchází adventní trhy, které se konají od 13:00 do 16:00 v aparthotelu Lípa.

Rumburk

V Rumburku začne vánoční atmosféra 3. prosince, kdy budou ve 14:00 hod zahájeny Adventní trhy. Zahraje Kapela ŘEMDIH - středověká hudba, Dětský pěvecký sbor „Lístek“ - ZŠ U Nemocnice pod vedením Mgr. Hany Macnerové a Barbory Němcové, od 16:00 hod proběhne Rumburské štrúdlování - pořádá DDM Rumburk, v 17:00 hod dojde k rozsvícení vánočního stromu. Od 17:15 hod vystoupí Světlana Nálepková pěveckým sborem ZUŠ Rumburk pod vedením Veroniky Matysové.

LITOMĚŘICKO

Litoměřice

Tradiční rozsvícení vánočního stromu v Litoměřicích proběhne v neděli 27. listopadu v 18 hodin na Mírovém náměstí. Bohatý kulturní program si však můžete přijít vychutnat již od 15 hodin. Těšit se můžete na Pěvecký sbor Hlásek, Terezčiny vánoční hrátky a soutěžení, Dopis Ježíškovi - Divadlo MIM o.s., Vánoční koncert Standy Hložka nebo Podřipský žesťový kvintet. Vánoční trhy na Mírovém náměstí budou probíhat od 9. do 23. 12. 2022. Otevřeny budou od 11 do 20 hodin. Opět tam nebudou chybět nazdobené slavnostní vstupní brány, dřevěné stánky i světlené dekorace. Návštěvníci si budou moci dokoupit drobné dárky pod stromeček i oblíbené skleněné ozdoby. Program vánočních trhů bude plný koled, pohádek pro děti, soutěží i koncertů. Ani letos nepřijdete o oblíbenou Ježíškovu poštu a vánoční stromečky nazdobené litoměřickými mateřskými školkami a dalšími dětskými subjekty. Celý adventní program najdete zde: https://www.mkz-ltm.cz/dumkultury/program/vanocni-trhy-5180.html

Lovosice

V Lovosicích se vánoční strom rozzáří v neděli 27. listopadu v 17 hodin. Program k této příležitosti ale začne už od 14 hodin. Těšit se můžete na vystoupení lovosických sborů, vánoční trh, živý betlém (Adélčin dvoreček) a rozsvícení vánočního stromu

Roudnice nad Labem

V Roudnici nad Labem dojde k rozsvěcení vánočního stromu 27. listopadu, doprovodný program bude probíhat od 13 do 17 hodin na Karlově náměstí. Těšit se můžete na vystoupení MŠ Písnička, Pěvecký sbor Cvrčci MŠ Pohádka, Podřipský žesťový kvintet, Podřipský harmonikář Pavel Erich a Šunďák. Bohatý program přichystali v tomto městě i po dobu adventu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru