Beseda, která přiblíží význam židovské komunity v Teplicích
Ilustrační foto
Co se chystá

Teplice – Regionální knihovna Teplice v Lipové ulici pořádá ve čtvrtek 27. ledna od 18 hodin besedu s názvem Příběhy teplických židů. Protagonistou a moderátorem akce, která se uskuteční ve společenském sále, je Jiří Dušek. Ten k rozhovoru přizval Bohuslavu Chleborádovou a Pavlínu Bouškovou z Regionálního muzea v Teplicích. Jmenované pracovnice muzea se podílely na vzniku knihy Židovské osobnosti Teplicka, jejíž vydání před dvěma lety podpořil spolek ULPAN Teplice.

Publikace Židovské osobnosti Teplicka se zaměřuje na historii židů v Teplicích a okolí. Představuje židovskou komunitu jako součást teplické společnosti, která sem stovky let patřila a významnou měrou se podílela na rozvoji města. Tepličtí židé přispívali na stavby škol, městské nemocnice a na přelomu 19. a 20. století tvořili okolo 10 procent obyvatel města. Z průmyslových podniků na Teplicku jich ale vlastnili až 40 procent. Úspěšní byli také jako lékaři, ve 20. letech minulého století byla z 57 teplických lékařů polovina židů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru