Já Giacomo Casanova. V pondělí otevírá Muzeum města Duchcova novou expozici
Město si Casanovu připomíná i slavnostmi. Ilustrační foto
Co se chystá

Duchcov - Casanova, Giacomo Casanova. Jméno, které znělo na královských dvorech a ve vybrané společnosti celé Evropy druhé poloviny 18. století. Životní pouť tohoto muže, učence, spisovatele, teologa i dobrodruha a milovníka žen se uzavřela v roce 1798 v Duchcově.

I když si Casanova v duchcovském prostředí zvykal jen velmi těžce, dokázal zde vytvořit většinu svého literárního odkazu a navždy zůstal s historií města spjatý. Právě za Casanovou směřují do Duchcova zájemci o historii i turisté již od 19. století. Od 1. června Muzeum města Duchcova otevírá nové prostory expozice nazvané „Já Giacomo Casanova“, která je umístěna v budově muzea v bývalých prostorách informačního centra.

Cílem nové expozice je přiblížit návštěvníkům popularizační formou mnohovrstevný rozměr života a činnosti Giacoma Casanovy, který bývá často zcela mylně redukován pouze na jeho milostná dobrodružství. Celkový ráz expozice je pojatý moderní formou jako vyprávění samotného Casanovy, který návštěvníky provází celým prostorem. V tematických okruzích je nastíněno kulturní prostředí Evropy 18. století, Benátek i Duchcova a jeho nejbližšího okolí, zmapovány jsou cesty Giacoma Casanovy světem a portréty panovníků a slavných osobností, se kterými se setkal. Nechybí vyobrazení jeho útěku z benátského vězení nebo podobizny jeho milenek a favoritek. Interaktivní součástí instalace je také ukázka dobových kostýmů k vyzkoušení a fotografování, zařízení alchymistické laboratoře, nebo ukázka historických erotických knižních ilustrací.

Návštěvníci si mohou přímo v expozici přečíst některá z Casanovových děl, mohou si vyzkoušet jak se v 18. století psalo husím brkem a jak se tehdy písemnosti pečetily.

Zachycen je i druhý život Giacoma Casanovy, otázka hledání jeho hrobu, odborné bádání casanovistů z celého světa nebo Casanovův obraz v literatuře, filmu a umění, ale i jeho podoba v současném životě Duchcova - v živé tradici Casanovských slavností, divadelních her místního Divadla „M“.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru