Plánovaný druhý ročník festivalu Bílinale letos v červenci nebude. Známe náhradní termín
Foto z festivalu - první ročník
Co se chystá

Bílina - Plánovaný druhý ročník Art Festivalu Bílinale se s ohledem na koronavirovou epidemii letos v červenci neuskuteční. Příznivci tohoto projektu, který se snaží vrátit život do tří nevyužívaných kostelů na Bílinsku a podporuje spolupráci českých a německých umělců, si na jeho konání budou muset počkat až do příštího léta.

Náhradní termín byl organizátory stanoven na 30. 7. – 1. 8. 2021 a stejně jako při prvním ročníku budou umělci svá díla vystavovat v kostelech v Bílině – Újezdu, Hrobčicích a Chouči. Bílinale je společným česko-německým projektem spolků Omnium, Omnium Nord a drážďanské Galerie Stephanie Kelly.

„Chceme druhý ročník festivalu Bílinale připravit, jako krásný svátek umění a přeshraniční česko-německé spolupráce. I proto se nám jevilo lepší již nyní termín druhého ročníku posunout a vyhnout se netrpělivému očekávání, zda ho letos v létě budeme moci uskutečnit či nikoliv,“ říká Barbora Větrovská ze spolku Omnium, který je organizátorem festivalu a zároveň se již několik let snaží tyto kostely na Bílinsku zachránit. Postupně pracuje na jejich rekonstrukci a hledá nové možnosti jejich využití.

Předlohou pro výběr uměleckých prací do druhého ročníku Art Festivalu Bílinale, a také jeho podtitulem, je známá protiválečná píseň Where have all the flowers gome? / Řekni, kde ty kytky jsou? Vznikla v roce 1955, autorem je Pete Seeger a známými interprety české a německé verze jsou Marie Rottrová a Marlene Dietrich. Píseň se svým obsahem zabývá věčným opakováním války a válečných zločinů a zaměřuje se na otázku, kdy se lidé poučí ze svých chyb.

Kostel Zvěstování Panny Marie v Bílině, Kostel sv. Havla v Hrobčicích a Kostel sv. Kateřiny v Chouči jsou tři sakrální objekty postavené v různých obdobích v různém stavebním stylu. Spojuje je jejich osud po roce 1945. Zůstaly nevyužívané, byly postupně ničeny a znesvěcovány. Totéž platí pro dva hřbitovy, které obklopují dva z kostelů (V Chouči a Hrobčicích). Art festival BILINALE se zaměřuje na tyto kostely a pokouší se vytvořit platformu pro současné umělce, kteří se obsahem své tvorby věnují podobným tématům.

Kromě jednotlivých výstav je Bílinale také příležitostí pro setkání českých a německých umělců, místních obyvatel a české a německé široké veřejnosti se zájmem o umění a historii. Proto jsou kromě výstav plánované další společenské a kulturní aktivity, jako jsou koncerty, procházka s populárně naučným výkladem o mikroregionu, rozhovory s jednotlivými umělci a komentované prohlídky. Program v českém i německém jazyce je velice různorodý, koncipovaný tak, aby zaujal široké spektrum potencionálních zájemců nejen o historii a umění, ale i místních obyvatel.

Festival je podpořen v rámci programu Fondu malých projektů Euroregionu Elbe Labe.

Rámcový program a další informace o Bílinale II v roce 2021 je k dispozici na www.bilinale.cz.

Informace najdete též na FB profilu Bílinale.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru