25 tipů na víkend: Kam na trhy a jaký tam mají program? A kde budou děsit krampusové?
Světelná brána na vánoční trhy v Mostě na 1. náměstí. Foto: Oldřich Hájek
Co se chystá

Ústecký kraj - Třetí adventní víkend láká na velké množství různých adventních akcí. Na mnoha místech našeho kraje pokračují vánoční trhy a za návštěvu stojí třeba i ty u našich německých sousedů. Konají se adventní koncerty, ale víkend přinese i muziku z jiného soudku.

V Kadani se můžete těšit na koncert Marpo & TroubleGang, v Mostě zapěje česká Janis Joplin, v Ústí nad Labem vás čekají rockové Vánoce. Podívejte se na náš přehled víkendových akcí:

Lounsko

Muzeum Louny zve v sobotu v době od 10 do 17 hodin na akci VÁNOCE V MUZEU. Jedná se o adventní trhy pořádané společně s městem Louny a budou probíhat před budovou muzea. Těšit se na Vás budou kejklíř, kouzelník, kovář i oslík s ovečkou. Náladu Vám zpříjemní středověká hudba, české koledy i divadelní vystoupení a na závěr ohňová show. V prostorách muzea probíhají ukázky různých řemesel, výroba a prodej drobných dárků. Dobré jídlo a pití zajištěno. Vstupné dobrovolné.

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve do své pobočky Stará papírna, Volyňských Čechů 733 na každoroční VÁNOČNÍ JARMARK, který můžete naposledy navštívit v sobotu v době od 10 do 17 hodin. Vstup volný.

Kulturní zařízení Orfeum zve v sobotu od 20 hodin na koncert MARPO & TROUBLEGANG. Po velkém úspěchu loňské desky Dead Man Walking, se kterou vyprodali pražskou O2 arenu, dokončují Marpo & TroubleGang své druhé společné album. Bude se jmenovat symbolicky DVA a vyjde koncem listopadu. Po květnovém songu Nejlepší se druhou ochutnávkou stal energický singl Generace velkejch snů, který předznamenává, jaký osobitý mix žánrů na posluchače čeká. Tentokrát budou vedle rapu hrát prim vlivy rockové hudby, včetně metalu, a tvrdá elektronika. Přijďte si ochutnávku z nového alba poslechnout do kadaňského Orfea! Vstupné 390 korun.

Chomutovsko

V CHOMUTOVĚ VÁS V NEDĚLI ČEKAJÍ ANDĚLSKÉ VÁNOCE NA NÁMĚSTÍ 1. MÁJE. V době od 14 do 16 hodin zde bude probíhat vánoční program na multimediálním kamionu, pro celou rodinu. Zároveň bude otevřeno i vánoční tržiště od 9 do 19 hodin. Trh na náměstí 1. máje je tvořen 22 stánky s vánočním zbožím a dobrotami od místních prodejců, ale také Ježíškovou poštou, ve které si mohou malí i velcí nechat potvrdit svá psaní Ježíškovi. Tento stánek je navíc doplněn o vánoční zboží a upomínkové předměty města.

ŽIVÝ BETLÉM manželů Stejných, který vznikl před 22 lety přímo na vánoce na Červeném hrádku, uvidíte letos poprvé, v sobotu, v Kadani. Betlémské příběh Marie s Josefem a živým Ježíškem, kostýmovaného průvodu s příjezdem tří králů se bude opakovat v každou celou hodinu od 14 do 18 hodin. Vstupné neuvedeno.

Mostecko

Bohatý a zajímavý program na vás čeká o víkendu NA MOSTECKÉM 1. NÁMĚSTÍ V RÁMCI POKRAČUJÍCÍCH VÁNOČNÍCH TRHŮ. Třetí adventní víkend na 1. náměstí bude v sobotu dopoledne pokračovat letošní poslední Farmářskou slavností. Akci vyšperkuje Mls, aneb malý lidový soubor: jedná se o mladé muzikanty a zpěváky ze západního Plzeňska, zaměřující se na tamní folklór a lidové písně, samozřejmě nebudou chybět dudy. Víkend zakončí v neděli ďábelský průvod s názvem Čertovská show – průvod peklem. Oproti klasickým českým čertům jsou tito pekelníci mnohem děsivější, originálnější a celkově realističtější. Akce začíná v 17 hodin.

Mostecký hudební spolek připravil na sobotu od 21 hodin koncert JANIS JOPLIN REVIVAL. Janis Joplin byla jednou z nejvýznamnějších představitelek hudby 60. let 20. století, tedy období hudby hippies. Její odkaz si připomenete s rockovou skupinou JANIS JOPLIN REVIVAL a českou "Joplinkou" Táňou Poláčkovou. Říká si "zpěvačka písní" a je vystudovaná zootechnička. Včas pochopila, že je lepší křičet do mikrofonu, než být na poradách o zvýšení dojivosti, a o rock´n´rollovém životě by mohla přednášet na univerzitě. Spolupracovala např. s Krausberry a občas vystupuje se svým bratrem Petrem Poláčkem, znamým ze Superstar. Kromě Joplinky se věnuje polo akustickému projektu Maňana. Vstupné 150 korun.



KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V HORNÍM JIŘETÍNĚ zve v prosinci na zajímavá hudební setkání. První se uskutečnítuto neděli, kdy prostory kostela rozezní soubor Schola Gregoriana Pragensis. Soubor založil vroce 1987 David Eben a řadí se mezi přední světové interprety středověké duchovní hudby. Posluchači i odborná kritika oceňují na nahrávkách a koncertních projektech dramaturgickou nápaditost a muzikální interpretaci, se kterou soubor zpřístupňuje repertoár ležící u samých kořenů evropské hudební kultury. Vstupné 50 korun.

Litvínovský Attic zve na Renne Dang v Atticu + Insidia Tour. Vůbec poprvé zde vystoupí rapper Renne Dang a společně s nim Insidia Tour v sestavě Ollie a Márty (The Insidia Project), Tomáš Tran (Semifinalista Superstar 2018), Djka TAR, dále kluci z labelu DOBRÝ KE SVYM kde se můžete těšit na Daniel Noctua & Adam Keen a jejich DJ Jorge Naipes. Vstupné 200 Kč, začátek v 21 hodin.

Teplicko

Třetí adventní víkend, v sobotu i v neděli budou pokračovat vánoční trhy z nádherně vyzdobeném ZAHRADNICTVÍ DVOŘÁK A SYN v Teplicích. Na místě vás čeká zdobení perníčků, kreativní dílny s výrobou vánočních dekorací ze sádry, výrobou foto rámečků, budete se zde moci nechat vyfotit ve foto koutku s profesionálním fotografem. Chutné sýry nabídne Farma Držovice – prodej výrobků z kozího, ovčího a kravského mléka řemeslné kvality a firma Mixit nabídne chutné müsli a sušené ovoce. Od 10 do 18 hodin vás potěší živá hudba.

Bartholomeus GALLERY & CAFÉ zve v sobotu i v neděli na akci PŮVABNÉ VÁNOCE aneb s Flerem v kostele. Nasajte vánoční atmosféru adventních trhů s rukodělnými výrobky v úžasných prostorách kostela doplněnou příjemnou hudbou, svařákem a něčím dobrým na zub.

Tradiční vánoční trhy, které již po 11té pořádá pánský LIONS CLUB TEPLICE se uskuteční tento víkend na Zámeckém náměstí v Teplicích, v době od 10 do 19 hodin. Mimo krásné vánoční atmosféry na vás čeká svařák nebo nealkoholický PUNČ v hrníčku, který si následně odneste domů. Připravena bude i spousta s láskou vyráběných sladkostí. Výtěžek z prodeje bude opět použit na dobročinné účely.

Duchcov zve v sobotu na děsivou KRAMPUS SHOW od 17 hodin před Kulturním centrem. Průvod projde až na náměstí Republiky.

Ústecko

Co nabídnou ÚSTECKÉ VÁNOCE o víkendu na Lidickém náměstí? V sobotu se můžete těšit na Rockové Vánoce, od 14 hodin uslyšíte kapelu Labe, dále vždy po hodině vystoupí Tarantule, Cumbal, Sklap, Black Sabáka a od 19 hodin The Rumble od Skulls.

V neděli vás na lidickém náměstí v rámci akce Ústecké Vánoce čeká od 14 hodin Musical school při DDM Ústí nad Labem, od 15 hodin vystoupí sopranistka Radka Sehnoutková, od 16 hodin zahraje Mladá scéna představení Kocour Modroočko, 17 hodin vystoupí Ústečtí trubači, v 18 hodin Milan Peroutka a kapela Perutě a na závěr bude v 19 hodin společně zapálena třetí svíčka na adventním věnci.

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby rozezní již tradičně na třetí adventní neděli od 19 hodin KOSTEL SV. FLORIÁNA V KRÁSNÉM BŘEZNĚ. I letos to bude v podání smíšeného sboru PF UJEP Chorea academica pod vedením profesora Jiřího Holubce. Vstupné 150 Kč

Forum Ústí nad Labem zve sobotu od 12 do 19 hodin na VÁNOCE PODLE SLZY - pro naše čtyřnohé přátele. Vánoční charitativní akci, ze které bude nakoupeno vše potřebné pro Útulek Jimlín, GALGO V NOUZI, Útulek Klášterec N. Ohří, Útulek Olomouc Loz Čr, Azyl pro opuštěné kočky "Lucky" a Centrum pro zvířata v nouzi při ZOO Ústí nad Labem. Kromě hudební produkce se můžete těšit na zbrusu nový stánek, ve kterém si budete moci zakoupit tombolu, propagační maličkosti Slzy zvířat, nebo jen přispět partnerským útulkům. Můžete těšit i na stánek partnerského útulku Azyl pro opuštěné kočky "Lucky", který tam bude mít k prodeji své krásné reklamní předměty. Stánek najdete uvnitř obchodního centra Forum. Samozřejmě nebudou chybět krásné hostesky a maskoti Slzička a Štěstíčko, se kterými se budete opět moci vyfotit. Vstupné neuvedeno.

Děčínsko

TENTO VÍKEND BUDE V DĚČÍNĚ OPRAVDU NABITÝ. Na Masarykově náměstí můžete v sobotu vidět adventní kino pro děti i dospělé, vystoupení dětí z DDM nebo Anděly divadla Kvelb, v neděli se pak představí Základní umělecká škola, Věra Klásková a spol., program doplní soutěž o nejlepší vánočku a na závěr zazní Zvonkohra. Třetí adventní víkend se koná spousta akcí po celém městě, jako například Vánoční bazar v divadle a na zámku v sobotu Zámecké pohádkové odpoledne a v neděli Zámecké trhy nebo 3. adventní koncert.

ZÁMEK DĚČÍN zve v neděli na adventní trhy na zámku. Na hlavním nádvoří zámku se rozprostřou stánky s historickými řemesly a tradičními výrobky. Atmosféru umocní svým zpěvem děčínské pěvecké sbory a nachystány jsou i oblíbené atrakce. Zámek bude vánočně vyzdoben a budou zde probíhat hrané vánoční prohlídky. Vstupné neuvedeno.

Litoměřicko

Příležitost naladit se na blížící se Vánoce ve společnosti kreativních lidí, kteří představí své originální výrobky zejména s vánoční tématikou nabízí LITOMĚŘICE. V sobotu se v Parku Václava Havla uskuteční v době od 10 do 16 hodin adventní jarmark. Vstupné neuvedeno.

ZÁMEK LIBOCHOVICE ZVE v sobotu na adventní koncert. Uskuteční se od 17 hodin v Saturnově sálu. Večerem zazní renesanční a barokní hudba v podání flétnového souboru při ZUŠ Velvary. Přijďte si poslechnout krásnou hudbu a naladit se tak na přicházející Vánoce. Vstupné 50 korun.

NA ZÁMEK PLOSKOVICE přijďte o víkendu v sobotu i v neděli načerpat vánoční atmosféru a pořídit si krásné dárečky. Společně s Klubem šikovných rukou pořádají prodejní výstavu v prostorách zámku. Můžete se těšit například na keramiku, výrobky z pedigu, vyšívání, dílničky pro děti, vánoční vazby, marmelády, cukroví a mnoho dalšího. Výstava je veřejně přístupná ve vestibulu ploskovického zámku v obou víkendových dnech v době od 15 do 19 hodin. Když už na zámku budete, nenechte si ujít oživené kostýmované prohlídky zámeckých interiérů v atmosféře nadcházejících vánočních svátků. Vstupné 130 korun, na prodejní výstavu vstupné neuvedeno.

NĚMECKO

Olbernhau

Město Olbernhau, jenž leží hned za našimi hranici za obcí Brandov zve na TRADIČNÍ VÁNOČNÍ TRH, který končí již v pondělí 15. prosince. Každý den zde můžete v době od 13 do 18 hodin vidět ukázky tradičních řemesel. Od 14 do 16 hodin kreativní dílny s vánočním kvízem, v 16.30 otevře německý Ježíšek okénko v adventním kalendáři, po celý den bude probíhat program na trhovém pódiu v sobotu od 12 do 20 hodin, v neděli od 12 do 19 hodin. Rozhodně si pak nenechte ujít tuto neděli od 17 hodin Vánoční skřítkový lampiónový průvod.

Königstein

Pevnost Königstein zve na další adventní víkend, na historicko-romantický vánoční trh. „KÖNIGSTEIN – VÁNOČNÍ POHÁDKA“ je otevřen každou sobotu a neděli o adventních víkendech od 11 do 19 hodin. Výstavy na pevnosti jsou otevřené od 9 hodin. Vstup na trh, události a všechny výstavy je zahrnut ve vstupném do pevnosti. Kovářské kladívko duní, dřevo v ohni praská, oblaky páry nad obrovskými měděnými kotly se zvěřinovou polévkou. Již 24. ročník historického romantického vánočního trhu na pevnosti Königstein je příjemnou alternativou k předvánočnímu nákupnímu shonu. V sobotu 30. listopadu ve 12 hodin bude trh oficiálně zahájen nakrojením štoly, která je tento rok deset metrů a 24 centimetrů dlouhá.A je toho mnohem více, co zde uvidíte a zažijete.

Budyšín

Celý víkend můžete navštívit také budyšínský VÁNOČNÍ TRH WENZELSMARKT. Je nejstarším vánočním trhem v Německu. Nese jméno českého krále Václava IV., který trhu v roce 1384 dal povolení. Podle kronikářských záznamů je to nejstarší vánoční trh v Německu. Až do 22. prosince svítí mezi 17 městskými věžemi vyzdobené vánoční stánky a historickým centrem se nese příjemná vánoční atmosféra.

Drážďany

Na náměstí Altmarkt se až do 24. prosince koná tradiční VÁNOČNÍ TRH ŠTRÝCLMARKT (Striezelmarkt). Nachází se přímo v centru města a nejlépe se k němu o vánocích dá dostat pěšky nebo veřejnou dopravou. Obzvlášť během Štrýclmarktu je doporučeno zaparkovat své auto mimo centrum města. Na nejdůležitějších příjezdových cestách jsou k dispozici bezplatná parkoviště (P+R) s dobrým přístupem k veřejné dopravě. Vzhledem k nákupnímu předvánočnímu shonu ve městě během vánočních trhů se může stát, že všechna místa v centru budou obsazena. Jednomu z nejstarších německých vánočních trhů, drážďanskému Štrýclmarktu (německy Striezelmarkt), je letos 585 let. Jednu z hlavních atrakcí představuje 14,61 m vysoká krušnohorská stupňová pyramida. Štrýclmarkt nabízí poklady ze saských pekáren a tradiční výrobky řemeslníků z Drážďan a přilehlého okolí. Řezbářské a soustružené zboží z Krušných hor, modrotisk a keramika z Lužice, perník z města perníku Pulsnitz, krajky z Plavna a ochranovské adventní hvězdy tzv. »Herrnhuter Sterne« se těší velké oblibě dnes stejně jako dříve. Kultura a požitek jsou v Drážďanech zákonem, zejména v době Vánoc. Proto se koná několik výstav, které dokonale navodí vánoční náladu. V Městském muzeu (Stadtmuseum Dresden) se tentokrát uskuteční sjezd umělohmotných zvířátek z časů NDR a SSSR. Výstavu najdete pod názvem »Konferenz der Plastiktiere«. Zatímco venku hřeje na drážďanských vánočních trzích svařené víno a chuťové buňky těší drážďanská vánoční štola, z drážďanských kostelů zní hudba a zpěv. Kromě velkých sborových symfonických adventních a vánočních koncertů v kostele Frauenkirche slibuje i kostel Kreuzkirche vrcholné zážitky při poslechu vánočních melodií. Okouzlující je v předvánočním čase také návštěva Semperovy opery. Letos budou návštěvníci mimo jiné uneseni do pohádkového světa, kde dobro vítězí nad zlem, operou o Jeníčkovi a Mařence »Hänsel und Gretel« od německého skladatele Humperdincka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru