Festival má za cíl oživení opomíjených sakrálních památek na Bílinsku
Kostel sv. Havla, Hrobčice. Foto: Archiv spol. Omnium
Co se chystá

Bílina – V pátek a o víkendu, 12. - 14. července, se v Bílině a okolí koná první ročník mezinárodního art festivalu Bílinale I., který svým rozměrem a významem přesahuje akce podobného charakteru. Festival pořádá společnost Omnium.

Kromě inspirujícího setkání českých a německých umělců při spolupráci na společném projektu očekávají organizátoři od akce oživení tří nevyužívaných a neudržovaných sakrálních objektů v lokalitě Bílinska.

Jedná se konkrétně o Kostel Zvěstování Panny Marie v Bílině-Újezdu, Kostel sv. Kateřiny v Chouči a Kostel sv. Havla v Hrobčicích. Uvedené památky jsou opomíjené, zkoušené časem, ale i nezájmem veřejnosti. Organizátoři do nich chtějí vrátit život a obnovit jejich smysluplné a účelné propojení se životem lidí i v současné době. Téma prvního ročníku také misi charakterizuje svým názvem: Nádech a výdech.

Umělecká kurátorka festivalu, Vendula Fremlová, k akci uvádí, že umělci budou tvořit své instalace přímo v kostelech. Veřejnost se s jejich pracemi bude moci seznámit v sobotu a v neděli od 10 hodin. Celkem se na festival přihlásilo devět umělců z Čech i ze zahraničí. Od nás přijede Lada Semecká, Markéta Varadiová, Martin Janíček a Radek Fridrich. Ze zahraničí dorazí Susan Donath, Karen Kling, Hannes Lingens, Ambech a Sebastian Weise.

PROGRAM FESTIVALU:

Pátek, 12. července
17.00 CHOUČ:  Zahajovací ceremoniál, Susan Donath: Smoky performance
18.00 CHOUČ: Martin Janíček: Kaligrafie zvuku (zvuková performance s objekty Lady Semecké)
20.00 ÚJEZD: Hannes lingens: sound performance
22.00 HROBČICE: Martin Janíček: sound performance (v márnici)

Sobota, 13. července
10.00 ÚJEZD: Zahájení výstavy s umělci
14.00 CHOUČ: Zahájení výstavy s umělci
16.00 HROBČICE: Zahájení výstavy s umělci
19.00 HROBČICE: Radek Fridrich, autorské čtení

Neděle, 14. července
10.00-17.00 Komentované prohlídky jednotlivých výstav

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru