O víkendu si na Klínech vyzkoušejte jízdu telemarkem
Ilustrační foto: kliny.cz
Co se chystá

Klíny - Znáte metodu lyžování, jíž jezdili po svahu naši předkové od druhé poloviny 19. století? Pokrčením horní nohy, rovnoběžné polohy holeně a svahu, ruce před tělem a kvůli stabilitě roztažené do šířky, a jízda elegantními a širokými obloučky. Ladný styl, ale dost fyzicky náročný. To je technika telemark a ta se bude o víkendu vyučovat ve Sport areálu Klíny.

Nebude to poprvé, co se na sjezdovce na Klínech bude jezdit stylem našich dědečků a pradědečků. Telemarkový festival Volná pata tu pořádají již podvanácté.

Co vše vás v sobotu a neděli 9. a 10. února od 10 do 15 hodin na Klínech čeká? Především testování a výuka telemarku, přitom si vybavení budete moct zdarma na místě zapůjčit. Zkušený telemarkový instruktor vám poradí, jak správně zakleknout a sjíždět kopec jak to dělali naši předkové. K tomu vám bude hrát dobrá muzika, pro zahřátí se bude podávat svařák a určitě bude všude panovat dobrá nálada. V sobotu večer se můžete těšit na afterparty s tombolou.

Telemarkové lyžování je způsob, jak bezpečně sjíždět kopce. Ve druhé polovině 19. století na něj v norském kraji Telemark přišel zdejší rodák Sondre Norheim. Tehdy ještě neexistovaly speciální sjezdové lyže a vázání, proto hledal způsob, jak bezpečně sjíždět z kopců na běžkách s volnou patou. Sám lyže vyráběl, propagoval je a závodil na nich, na jedněch závodech předvedl elegantní oblouk s přikleknutím na vnitřní nohu. Telemark přežil dodnes, použití telemarkového vybavení umožňuje především obrovskou volnost pohybu ve volném terénu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru