V teplickém muzeu můžete zhlédnout výstavu Nomádi Evropy
V Jízdárně teplického zámku byla slavnostně zahájena výstava Považského muzea v Žilině s názvem Nomádi Evropy - příběh slovenského drátenictví. Zdroj: Ústecký kraj
Co se chystá

Teplice - V Jízdárně teplického zámku byla slavnostně zahájena výstava Považského muzea v Žilině s názvem Nomádi Evropy - příběh slovenského drátenictví. Výstavu lze v Regionálním muzeu v Teplicích navštívit do 23. září.

„Představuje jeden z nejvlastnějších projevů národní materiální kultury. Předměty zhotovené z drátu patří nejen k nejtypičtějším slovenským řemeslným či uměleckým produktům, ale řadí se mezi unikátní artefakty i ve světovém měřítku. Slovenští dráteníci objevili zajímavé vlastnosti drátu pro výrobu praktických užitkových předmětů. Vyvinuli unikátní technologii založenou na ručním tvarování, vázání a proplétání kovových vláken bez svařování či pájení. Práci s drátem povýšili na řemeslo a rozvinuli ho do takových forem a materiálních projevů, jaké neměly ve světě obdoby,“ řekla o postavení drátenictví v dějinách Slovenska kurátorka výstavy Katarína Hallonová.

Drátenictví jako kočovné řemeslo vzniklo v 18. století na Slovensku a odtud se šířilo zejména do českých zemí. Sestávalo z oprav nádob pomocí drátu a později z výroby drátěných a plechových výrobků.

Výstava je rozdělena na dvě části. První prezentuje historické exponáty ze sbírek Považského muzea v Žilině, jediné instituce na světě, která se drátenictví věnuje, a najdeme v ní například první výrobky vandrovních dráteníků - pasti na myši, podložky pod žehličky, poličky, koše a mísy, šparáky do dýmek ad., ale i pracovní nástroje a tradiční oděv dráteníků a ukázky drátenických oprav poškozených nádob. Ve druhé polovině výstavy jsou zastoupena díla současných výtvarníků, kteří tvoří z drátu nejen užitkové předměty, ale i interiérové doplňky, šperky, plastiky, reliéfy či malby, a v komorních uměleckých dílech často kombinují drát se sklem, keramikou nebo kamenem.

foto
Vernisáž výstavy za přítomnosti hostů.

foto

Putovní výstava Považského muzea v Žilině představuje více než 
200 exponátů, které zachycují příběh slovenského drátenictví.

foto

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru