Ústecký kraj - Český hydrometeorologický ústav vyhlásil ve čtvrtek před půlnocí smogovou situaci. Mohou za ni vysoké koncentrace polétavého prachu. Zároveň platí výstrana na silný mráz pro celou ČR.

2001smog

Ilustrační foto: e-deniky.cz

"Osobám s chronickými dýchacími potížemi, starším lidem a malým dětem se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. U dospělých osob bez zdravotních potíží nejsou nutná žádná omezení," upozorňuje Ekologické centrum Most, které vydalo před smogem varování.

Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro území Ústeckého kraje překročil 12hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu (IPH) 100 mikrogramů/m3 a ve výhledu 24h není předpokládán jeho pokles pod tuto hodnotu.

"Upozorňujeme, že v blízké době je možnost vyhlášení regulace," sdělila Lucie Dosedělová, mluvčí Ústeckého kraje.

Zajímá-li Vás aktuální imisní situace, můžete volat na bezplatnou Zelenou linku 800 195 342, kde vám operátoři Ekologického centra Most poskytnou informace o stavu ovzduší z vybrané lokality v pracovní dny od 6:15 do 19:30 h nebo navštívit webové stránky www.ecmost.cz.

Podrobné aktuální informace o kvalitě ovzduší jsou k dispozici na internetových stránkách ČHMÚ www.chmi.cz, záložka Ovzduší. Každou hodinu jsou doplňovány 1hodinové průměrné koncentrace automaticky měřených škodlivin a hodnoty doprovodných meteorologických prvků. Aktualizovány jsou rovněž vícehodinové průměrné koncentrace škodlivin, vypočtené z 1hodinových koncentrací. Předpověď rozptylových podmínek je součástí předpovědí počasí pro ČR a jednotlivé kraje, viz www.chmi.cz, záložka Počasí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru