Teplice, Ústecký kraj - Na předposledním třináctém místě skončil Ústecký kraj v hodnocení unikátního projektu Místo pro život. Ten srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Za námi skončil už jen Moravskoslezský kraj. Vyhrála to Praha.

0212zititp

Region se potýká s mnoha problémy, které se daří řešit pouze z části a velice pomalu. Ilustrační foto

Kulturní a společenské centrum, nejnižší nezaměstnanost, nejlepší zdravotní a sociální péče a vysoká úroveň vzdělávání a péče o děti. Nejen to jsou důvody, které dělají z hlavního města nejlepší Místo pro život letošního roku. Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj a bronz putuje na Plzeňsko. Na pomyslných stupních vítězů poprvé chybí Královéhradecký kraj. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

Ústecký kraj? Žití tu není jednoduché

Ústecký kraj nemá, co se týče kvality života nejlepší pověst a bohužel, žití na Ústecku stále není jednoduché. Region se potýká s mnoha problémy, které se daří řešit pouze z části a velice pomalu. Stále platí, že lidé dýchají špatný vzduch, recyklace je na bodu mrazu, základní školy jsou přeplněné, lidé nejeví zájem o sport ani kulturu a maturanti mají vůbec nejhorší výsledky.

Největším problémem i nadále zůstávají pracovní podmínky. Nejvyšší podíl nezaměstnaných, velmi vysoká dlouhodobá nezaměstnanost, nízké platy a nejvyšší konkurence na trhu práce. Potěšujícím ukazatelem může být, že kraj se tyto problémy snaží řešit a vytváření pracovních míst se mu sice pomalu, ale daří.

Pojďme na pozitiva. Kvalita zdravotní a sociální péče je stejně jako loni na velmi kvalitní úrovni a z čeho mohou mít obyvatelé po právu radost je zlepšení v oblasti bezpečnosti. Největším pozitivem zůstává i nadále severočeská infrastruktura. Železniční sít je druhá nejhustší v republice a poměrně dobře je kraj na tom i se sítí silnic a dálnic. V oblasti infrastruktury to Ústecko vyneslo na druhé místo v celé České republice.

Nejlepší Místo pro život 2016? Jednoznačně Hlavní město Praha

A teď srovnání: V Praze se žije jedna báseň a na své si zde přijdou všichni. I z toho důvodu se hlavní město opět stalo nejlepším místem pro život v České republice. Praha uspokojí skoro všechny. Od studentů vysokých škol až po milovníky kultury a společenského života. Práce se v Praze shání daleko snáze, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací.

Ve všech těchto oblastech a kritériích je Praha jasně na špici. V Praze však není jen blaze, samozřejmě se jí nevyhýbají problémy pro velkoměsta typické. Mezi ně patří především velká kriminalita a to i přesto, že Prahu hlídá nejvíce policistů v celé republice. Další oblastí, která život v našem hlavním městě ztěžuje je oblast ekologie a životního prostředí. Množství emisí je zde nejvyšší ze všech krajů a zeleně tu naleznete naopak úplně nejméně. Co je však oproti loňskému roku pozitivní, je fakt, že Praha se s těmito nedostatky snaží bojovat a v investicích do životního prostředí poskočila z poslední příčky hned na pátou.

Co je to Místo pro život?

Unikátní projekt Místo pro život srovnává životní podmínky obyvatel ve všech krajích České republiky. Vyhodnocuje jejich úroveň, sleduje je v dlouhodobém horizontu a snaží se iniciovat společenskou diskusi o hodnotách, které obyvatelé České republiky vyznávají. Kraje se hodnotí z pohledu desítky kritérií, která jsou rozdělena do následujících osmi oblastí: ekologie a životní prostředí, zdravotnictví a sociální sféra, péče o děti a vzdělávání, pracovní podmínky a kupní síla, volnočasové aktivity a turismus, rozvoj infrastruktury, bezpečnost, občanská společnost a tolerantnost. Princip hodnocení se opírá o tři hlavní pilíře. Objektivní kritéria získaná z nezávislých zdrojů, názory kolegia a průzkum prováděný mezi 1400 obyvateli všech regionů. Informace o projektu najdete na www.mistoprozivot.com nebo na www.facebook.com/mistoprozivot.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru