Ústecký kraj - Demonstranty na hranicích v Mníšku na Mostecku ve středu rozehnali čeští a němečtí policisté, kteří tam druhý den nacvičují nejen zákroky, ale i souhru a vzájemnou komunikaci. Cílem akce bylo ověřit možnosti, které dává nová smlouva o policejní spolupráci mezi Českou republikou a Německem. Na hraničním přechodě zasahuje 200 českých a 400 německých policistů a další stovka figurantů.

Policisté zasahují proti demonstrantům u Mníšku. Foto: Jan Vraný

Dohoda, která je platná od 1. října, umožňuje lepší spolupráci obou policejních sborů na úseku drobné kriminality, ale i závažnějších deliktů, jako pašování drog nebo terorismu. Právě nová smlouva má napomoci k lepšímu potírání kriminality a možnost zásahů policistů na druhé straně hranice.

Česko-německá smlouva nově umožňuje bleskový zákrok na území sousedního státu bez předchozího souhlasu druhé strany v případě naléhavé potřeby. Nově tak policisté mohou na území druhého státu nosit a použít služební zbraň, mohou také eskortovat zadržené osoby a na kratší dobu zcela uzavřít hranice. Dohoda umožní při zadržení pachatele rozšířit omezení na svobodě z šesti hodin na dvanáct hodin.

Od nabytí účinnosti česko-německé policejní smlouvy od letošního října se nabízí nové možnosti nejen v oblasti potírání přeshraniční trestné činnosti, ale i u konkrétních opatření k odvrácení nebezpečí.

Úkony jsou tak nacvičovány dříve, než budou za vzájemného spolupůsobení nejrůznějších bezpečnostních orgánů použity v praxi. Jedním z úkonů proto ve středu byla i simulace demonstrace a nastolení veřejného pořádku za spolupráce zúčastněných složek obou zemí. Ve čtvrtek cvičení pokračuje dalším nácvikem, tentokrát zadržení posádky podezřelého automobilu převážející přes hranice drogy.

FOTOGALERIE:

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru