Ústecký kraj - Poslanec Jaroslav Foldyna je lídrem krajské kandidátky ČSSD. Ve svých názorech neuhýbá a vysloužil si přezdívku rebel strany.

2309foldyna

Ve své předvolební kampani se dotýkáte i otázky migrace, jak se k současné situaci stavíte vy, s ohledem na to, že vaše maminka do Čech přišla ze Srbska, válkou devastované země?

Vyrůstal jsem v rodině, kde se otec s mojí matkou seznámil v německém lágru ve Wienerneustadtu v Rakousku. Otec byl potrestán za zpupnost, matka byla v lágru poté, co byla chycena v jugoslávských horách u partyzánů. Rodiče mě vychovávali tak, abych vnímal nejen život svůj, ale i život lidí kolem sebe.

Po revoluci jsem byl plný nadšení a euforie. Očekával jsem, že svět se stane ještě krásnějším, spravedlivějším a bezpečnějším. Ale s velkým zklamáním a vystřízlivěním jsem sledoval angažmá tzv. demokratických států a aliance NATO například na Balkáně. Kdy toto vyvrcholilo bezprecedentním porušením mezinárodního práva a aktem agrese v roce 1999, kdy NATO bez mandátu OSN v rozporu s vlastní washingtonskou smlouvou bombardovalo malý desetimilionový stát v Evropě. Kdy tyto síly umožnily uloupení a vznik jakéhosi Kosova, které vzniklo oloupením suverénního státu Srbsko, jak podobné Mnichovské dohodě.

V současné chvíli mám také osobní postoj k nynější mezinárodně závažné situaci, který je poněkud více vyhraněný. Tvrdím, že současná migrační krize je důsledek politiky USA a západních spojenců, kdy v roce 2003 bez mandátu OSN tyto státy provedly vybombardování Iráku a následně se podílely na likvidaci Muammara Kaddáfího a de facto zničení Libye. Následovalo politické vměšování do syrských problémů a podpora tzv. umírněných skupin, které já nazývám nikoli umírněné skupiny, ale teroristy, což vyvolalo vleklý válečný konflikt v Sýrii. Toto je příčina současné migrační krize a my na ní máme minimální podíl, proto odmítám kolektivní odpovědnost a s ní spojenou i tíhu migrační krize na úkor občanů České republiky.
Sociální demokracie má vládní odpovědnost. Proto je jedna stránka věci postoj premiéra a ministrů za ČSSD, kdy tito se snaží, a jsem přesvědčen, že úspěšně, vybalancovat v současné složité mezinárodně politické situaci tu nejméně „bolestivou" cestu v otázce uprchlické krize. V této chvíli vláda vedená ČSSD postupuje v souladu s názory tzv. Visegrádské čtyřky, která odmítá filozofii přerozdělení tohoto problému tak, jak ji navrhuje paní Merkelová.


Jaroslav Foldyna

  • 56 let, pochází ze Stráže pod Ralskem, žije v Děčíně
  • pracoval jako přístavní kormidelník i jako přístavní dělník v českých i hamburských přístavech
  • několik semestrů studoval teologickou fakultu pravoslaví Prešovské státní univerzity na detašovaném pracoviště v Olomouci
  • v roce 1989 spoluzakládal ČSSD
  • dosud se věnuje boxu

Alespoň minimálnímu přesídlení uprchlíků se Česká republika nevyhne a lidé se na severu Čech obávají, že budou uprchlíci umístěni sem, protože historicky na sever se „nepohodlní lidé" prostě přesouvali...

Problémem kraje je jeho celková zanedbanost. Přestože jsme byli více jak 50 let pro republiku zásobárnou energie, uhlí a z toho plynoucího bohatství, tak v investicích do rozvoje kraje na nás stát zapomněl. A naopak, stali jsme se odpadkovým košem na problémy. Z našeho kraje utíkají vzdělaní a kvalifikovaní lidé.

Jedním z mých hlavních cílů bude konec levné práce v Ústeckém kraji. Nedovolím, aby Ústecký kraj byl i nadále odpadkovým košem na problémy s nepřizpůsobivými. Budu usilovat o změnu řady sociálních zákonů, aby podpora šla potřebným, ale aby na ní nemohli jiní parazitovat. Uvědomuji si, že jedním z největších cílů je zajistit bezpečnost občanů v našem kraji a k tomu musí směřovat i naše politika. V tomto budu jednat s vládou tak, aby se tzv. uprchlická a migrační krize nedotkla občanů Ústeckého kraje. Máme svých stávajících problémů dost.

Slyším ze všech stran návrhy, aby v ulicích bylo více strážníků, myslíte, že to k pocitu většího bezpečí pomůže?

Je potřeba říci, že městská policie byla zřízena k dodržování veřejného pořádku a slovo bezpečnost je těsně na druhém místě, tedy byla zřízena pro dodržování pořádku a bezpečnosti. Neměly by se tyto dvě věci zaměňovat. Pro bezpečnost je tady Policie ČR. Je však pravdou, že strážníci městské policie musí být připraveni i na to, aby bezpečnost občanů zajišťovali. Stát by neměl ve větší míře přenášet za bezpečnost občanů na obecní komunální úroveň, tedy aby obce nesly finanční a materiální zátěž a odpovědnost za bezpečnost. Na druhou stranu z praxe vím, že strážníci městské policie jsou často těmi prvními, kteří přispěchají občanům na pomoc v kritických situacích, a proto je potřeba k městské policii s vědomím této situace přistupovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru