Osek - V knihovně historického kláštera v Oseku vypukl v pondělí mohutný požár. Přivolaní hasiči z hořící místnosti plné vzácných knih evakuovali jednu ze zaměstnankyň kláštera, která se nadýchala kouře. Do bezpečí ženu z prvního patra dostal automobilový žebřík. Požár naštěstí byl ale jen simulovaný a zásah jen hasičské cvičení. Jeho cílem bylo především ověřit si, jestli hasičská technika projede mohutnými vraty kláštera až na nádvoří.

 

Hasiči nacvičovali v areálu oseckého kláštera i průjezd hasičské techniky. Foto: Libor Klejna/SDH Košťany

Velitel cvičení Vladimír Procházka z HZS Duchcov uvedl, že na místo se sjelo celkem pět hasičských jednotek. Vedle dvou profesionálních to byly i čtyři dobrovolné jednotky hasičů z Teplicka. Fiktivní požár se z knihovny dostal na půdu i na střechu. Přivolaní hasiči tak museli zasahovat v dýchacích přistrojích a na pomoc si přizvali i automobilový žebřík z Teplic. 

"V areálu kláštera jsme naštěstí nemuseli zasahovat řadu let. Proto jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by v případě nebezpečí dovnitř projely hasičské cisterny nebo dokonce i automobilový žebřík. Mohutná vrata naštěstí byla postavena tak, že naše auta téměř bez problému projela. I když například právě automobilový žebřík to měl opravdu natěsno a zde se navíc prokázala i vynikající um řidiče a také nevigátora," řekl velitel cvičení Vladimír Procházka.

Hasiči se ale v rámci cvičení zaměřili také na samotný zásah, při kterém evakuovali "zraněnou" pracovnici knihovny, kterou si pak převzala hasičská zdravotnice z SDH Osek nebo zajistili dálkovou dopravu vody z asi sto metrů vzdáleného rybníka. Jednotky vyzkoušely i funkčnost hydrantů v okolí oseckého kláštera. Vzácné knihy a obrazy v areálu oseckého kláštera jsou tak v bezpečí. 

ZASAHUJÍCÍ JEDNOTKY HASIČŮ:

HZS Teplice

HZS Duchcov

SDH Osek

SDH Košťany

SDH Duchcov

FOTOGALERIE:

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru