Teplice, Most - Není to vůbec ojedinělý případ. Usychající a rezavějící stříbrné smrky hlásí lidé z celého regionu: Z Mostu, Litvínova i Lomu. Nově se k nim přidali i čtenáři našeho webu z Teplic a Duchcova. Na vině jsou možná mšice, nebo zatím neznámá choroba.

Usychající stříbrný smrk. Foto: Oldřich Hájek

V posledních dvou týdnech se začaly množit případy poškozených smrků pichlavých (stříbrných). S prvními případy přišli lidé z Mostu, hned potom se začaly objevovat zprávy o stejných problémech z dalších lokalit. A nevyhýbají se ani Teplicku.

V Mostě se umírajícími stromy začaly už zabývat úřadu. "Situaci monitoruje oddělení životního prostředí ve spolupráci s Technickými službami města Mostu. Smrky v hojné míře opadávají a mění barvu na rezavě hnědou a lze na nich zaznamenat velké množství mšic," uvádí Stanislava Pöschlová z odboru životního prostředí na mosteckém magistrátu.

Problém magistrát konzultoval s odbornou firmou Safe Trees, podle které masivně napadené stromy už nebude možné zachránit. Na nepoškozené nebo jen lehce napadené stromy lze aplikovat postřik na mšice, ale zřejmě se jejich hynutí jen oddálí.

"Je ale i pravděpodobné, že stromy jsou napadeny chorobou jehlic specifickou právě pro tento druh dřeviny. Z tohoto důvodu jsme požádali pomoc s diagnostikou odborníky a čekáme na jejich vyjádření. O dalších poznatcích budeme informovat," uvedl odbor životního prostředí.

S hynoucími smrky se před několika lety poprvé setkali také lesníci v Krušných horách. Jeden z druhů smrku tam napadala kloubnatka, v důsledku čehož stromy zrezavěly a ztratily jehličí. Šlo o nepůvodní dřeviny vysazené v době nejhorších imisních situací.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru