Teplice - Teplice jsou známé svými krásnými budovami. Jedna z nich se nachází přímo v centru a několik let zela prázdnotou. V poslední době zde ale probíhá čilý stavební ruch a Tepličané se mohou těšit na znovuobjevenou krásu secesní budovy, za první republiky známé jako Variete Schwan, za dob totality jako obchodní centrum Monopol, která se v letošním roce otevře znovu v plné kráse jako Pivovar Monopol.

Pivovar Monopol se připravuje na otevření už v dohledné době. Foto: Olga Markuzziová

Naši redakci velmi zajímá, jak bude Pivovar Monopol vypadat, jaké pivo se bude po čtyřiceti letech v Teplicích točit a na co na všechno se můžou návštěvníci těšit, proto jsme vyzpovídali jeho majitelku Gabrielu Schönbauerovou.

Proč jste se rozhodla pro rekonstrukci této budovy, čím Vás oslovila?

Tento dům vlastníme s manželem již delší čas a stále nepřicházel ten správný nápad jak dům zrekonstruovat a zvolit pro něj ten nejvhodnější podnikatelský záměr, s respektováním skutečnosti, že se jedná o atypickou secesní budovu. Jedna z myšlenek byla vytvořit v budově obchody, dále jsme uvažovali a vybudování bytů, ale vzhledem k tomu, že provozuji v Teplicích hostinskou činnost, líbil se nám tip na vytvoření restaurace s vlastním minipivovarem. Začali jsme s manželem hledat informace o provozu takového minipivovaru, zjistili jsme, že je to něco fantastického a nadchli jsme se pro něj. A když jsme se pak na prostor budovy podívali jinýma očima, viděli jsme, že by zde byl minipivovar krásný a bylo rozhodnuto, šli jsme do toho. Pozitivní je také fakt, že stále více lidí přemýšlí o tom, za co své tvrdě vydělané peníze utratí a tím roste poptávka po poctivých a kvalitních produktech, za které si lidé rádi připlatí. A my budeme pivo vařit poctivě, podle tradičních postupů a receptur. Pivo bude nejen dobré, ale bude obsahovat to, co má. Těší nás také, jací jsou Tepličané patrioti a jak se na své pivo těší a určitě je nechceme zklamat.

Nebáli jste se tohoto „velkého sousta“?

Ani ne, ale musím říci, že nám dochází až teď, jaké sousto jsme si vzali, protože rekonstrukce trvá již nějaké dva roky. Začali jsme s opravami bytů, potom jsme se rozhodli, že z bytů uděláme hotelové bydlení, protože to bude restaurace vyžadovat a až teď vidíme, jak náročná celá rekonstrukce je.

Rekonstrukci investujete z vlastních prostředků nebo Vám pomohl nějaký investor?

Projekt financujeme jak z vlastních zdrojů, tak s pomocí bankovního úvěru. Také jsme si podali žádost o přispění prostředků z Evropské unie v rámci Operačního programu podnikání a inovace, která nám byla úspěšně schválena. To pro nás mělo významný dopad, protože jsme si mohli dovolit pořídit nejmodernější technologie.

Kdo Vám vytvářel projekt a zasahovali jste do jeho tvorby vlastními nápady a požadavky?

Víte, nebyl to první restaurační prostor, který jsme s manželem budovali. Před tím jsme si většinou vše navrhovali sami a také budovali víceméně svépomocí. Proto jsme i v tomto případě hodně do projektu zasahovali, děláme totiž rádi věci podle sebe. Jenže tady to bylo něco jiného, zde bylo namístě oslovit odborníka. Projekt nám připravoval architekt David Vondrášek, který má zkušenosti s barrandovskými interiéry. Také nám doporučil i řemeslníky, kteří mají s tímto typem budov zkušenosti. Bylo třeba použít i správné materiály. Moc se nám také líbilo, že pan Vondrášek nám připravil vlastnoručně nakreslené návrhy interiéru, vypadají úplně jinak než v počítači vytvořený návrh.

Jak rekonstrukce probíhá, jde vše podle plánu?

Tak to úplně ne, ale vzhledem k tomu, že jsme ještě v původním návrhu prováděly nějaké změny, nemáme zase tak zásadní skluz. První termín otevření byl stanoven na listopad 2014, druhý termín byl březen 2015 a třetí termín, druhá polovina dubna už snad vyjde. Trochu nás zbrzdili i někteří dodavatelé, kteří se opozdili s dodáním objednaných zakázek nebo to udělali trochu jinak, tak jsme tomu museli podřídit ostatní věci. Ale není to tak nejhorší na to, jak rozsáhlá je to stavba. Od začátku využíváme menší firmy, které hlídá manžel, on si také sám zajišťuje zásobování materiály, díky tomu máme stavbu hodně pod kontrolou.

Nenarazili jste v průběhu rekonstrukce na nějaká „překvapení“?

Co se týká stavby a budovy, tam jsme na žádná překvapení nenarazili. Přeci jen je vidět, že se dřív stavělo hodně poctivě. Ale při odkrývání podlahy jsme narazili na poklad. Po odkrytí jednoho z prknem jsme objevili malou krabičku, která obsahovala staré známky z doby 2. světové války, někdy kolem roku 1939 a jedno balení německých cigaret z té doby.

Tak to bylo příjemné překvapení, že?

To ano. U objevení tohoto „pokladu“ byl přítomen manžel, když mi ho přivezl večer domů, měla jsme hrozně zvláštní pocit, když jsem krabičku držela v ruce. Hlavou mi proběhlo, kdo si ty věci schoval a jaký k tomu měl důvod. Takže je to pro nás velmi cenné, protože tento „poklad“ má svůj příběh, který my ale neznáme a je pro nás obestřen tajemstvím.

Vizualizace vchodu do pivovaru.

Jaká bude konečná podoba Pivovaru Monopol, chystáte nějaké tzv. „vychytávky“ ve stavebních úpravách?

Konečná podoba je již hodně daná. Už je vidět krásný zdobný strop, balkony, ochozy, schodiště do pater. Prostor je krásný sám o sobě a přesto, že je velký, působí útulně, ale vznešeně. Každého, kdo vstoupí do restaurace, určitě zaujmou nejdříve měděné pivní varny, potom krásný strop, původní balkon a určitě je mile potěší i interiér restaurace.

A jak jste prováděli malbu stropu, čím jste se motivovali?

Bohužel vůbec nejsou dochovány žádné fotografie, aspoň se tedy k nám nedostaly, na kterých bychom původní strop viděli. Sice jednu fotografii máme, ale na ní je strop tak hodně barevný, že to v nás vzbudilo dojem, že byl strop na fotografii domalovaný, jak se to dřív dělalo. A před rekonstrukcí byl strop v takovém stavu, že tam již žádné malby vidět nebyly. Přiznám se, že nás hodně inspirovala belgická restaurace BRUXX v Praze na Vinohradech. Konečnou podobu stropu nám dělali zkušení umělečtí štukatéři, kteří na něm pracovali dva měsíce a barvy domalovávali malíři. Kombinovali je s mosazí a se zlatavou barvou.

Na co se mohou návštěvníci Pivovaru Monopol těšit?

Samozřejmě na to nejlepší pivo široko daleko. Máme zkušenou a velmi šikovnou paní sládkovou, je puntičkář, miluje čistotu, takže věřím, že pivo bude skvělé. Zkušební provoz máme již za sebou a už začínáme vařit první várky, aby pivo do otevření správně dozrálo. A pak samozřejmě i na dobrou kuchyni. Podařilo se nám sehnat skvělý tým kuchařů, jsou to všechno kluci s velkými zkušenostmi a s nadšením pro své řemeslo a pro styl kuchyně, který chceme provozovat, staročeskou kuchyni, poctivou, kde všechno budeme připravovat sami. Od domácích knedlíků, vlastní pečivo až po dezerty. Chceme návštěvníky potěšit vlastními pivními preclíky, škvarkovým nebo kmínovým chlebem, domácím pečivem, škvarkovými plackami a vlastními dezerty. Naše kuchaře školí odborníci v těchto oborech, pekaři, cukráři. Takže věřím, že sem lidi přijdou jak za pivem, tak za dobrým jídlem. A abychom vnesli do pěkného prostředí i trochu kultury, chystáme zde pořádat produkce hudebníků, kteří by takzvaně podkreslili svojí hudbou, například na klavír, harmoniku, housle a podobně, atmosféru tohoto pěkného prostředí. A pokud se našim návštěvníkům od nás nebude chtít odejít, můžou se u nás ubytovat v útulně a pohodlně zařízených hotelových pokojích.

Na otevření se tedy můžeme těšit v druhé polovině dubna. Máte na den otevření pro první návštěvníky připraveno nějaké překvapení?

O dni otevření budeme naše příznivce informovat na našem Facebooku a také ve vašem on-line deníku e-teplicko.cz. A překvapení na otevření chystáme, ale to se návštěvníci dozvědí až na místě v den otevření :)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru