Dubí - Deset hasičských jednotek dnes odpoledne zasahovalo u mohutného požáru domova pro seniory v Dubí na Teplicku. Jako první na místě zasahovaly hlídky strážníků z Dubí, kterým se podařilo ve spolupráci s personálem domova důchodců evakuovat do bezpečí více než dvě stovky seniorů. Naštěstí šlo ale jen o prověřovací cvičení složek IZS.

Hasiči a personál domova pro seniory evakuují tamní klienty z "hořícího" objektu. Foto: Jan Vraný

O připravovaném prověřovacím cvičení hasičů věděl dopředu jen omezený počet zasvěcených hasičů. To samé platilo i o policistech a dokonce i pracovníků domova pro seniory. Cílem cvičení tak bylo prověřit bleskový zásah nejen složek Integrovaného záchranného systému ale především personálu i klientů domova pro seniory v Dubí. Ostatně jde o jeden z největších domovů pro seniory v Ústeckém kraji. 

VIDEOREPORTÁŽ Z PROVĚŘOVACÍHO CVIČENÍ IZS: 

Videoreportáž z prověřovacího cvičení složek IZS. Jan Vraný/e-teplicko.cz

Mnozí z klientů tak museli být evakuováni na lůžkách nebo ve speciálních skluzových matracích. Na místě pak "zasahovali" vedle profesionálních hasičů z celého Teplicka i dobrovolné sbory hasičů z celého okolí. Do akce byl povolán rovněž evakuační autobus hasičů ze Žatce a speciální kontejner se stanem nouzového přežití z hasičské stanice v Ústí nad Labem.

Velitel prověřovacího cvičení složek IZS Jan Bereznanin z HZS Teplice uvedl, že celkem bylo nakonec z objektu evakuováno 214 lidí. Evakuovat se  je všechny podařilo během 32 minut. Fiktivní požár vypukl v jednom ze skladů s lůžkovinami ve čtvrtém patře. Hasiči posléze dopravovali vodu k "hořícímu" domu pro seniory kyvadlově pomocí automobilových cisteren. 

Ředitel domova pro seniory Jaroslav Zeman vnímá cvičení velmi pozitivně. "Chtěli jsme si vyzkoušet jestli zvládneme takovouto velkou věc, jako je v tomto zařízení evakuovat lidi. Odpovědělo nám to na spoustu otázek. Technické záležitosti jsou pro nás velkým poučením. Víme například, že technika tu nemá dostatečné nástupní místo. Byl by problém s požární vodou, ale na druhou stranu nám to ukázalo kapacity, které máme s personálem a také že netrénujeme zbytečně podobné věci a že dokážeme za určitých podmínek tento objekt vyevakuovat, což je pro nás nejdůležitější zjištění," řekl pro redakci e-teplicko.cz ředitel domova pro seniory Zeman.

Do cvičení byli zapojeni i dopravní policisté, kriminalisté a pochopitelně také osádky teplické rychlé záchranné služby.

FOTOGALERIE:

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru