5 netradičních oslav Silvestra ve světě: Kde se slaví první? Kde strávíte noc na hřbitově?
Oslavy Nového roku začínají jako první v Austrálii. Ilustrační foto: CC0
Výlety

Praha - Oslavy příchodu Nového roku se ve většině domácností příliš neliší. Dobré jídlo, pití, zábava a novoroční ohňostroj patří na Silvestra ve většině kultur k nezbytnostem. V některých koutech světa ale narazíte i na netradiční silvestrovské tradice. V Chile se tak můžete účastnit oslav na hřbitově, ve Španělsku se zase o půlnoci projít městem ve spodním prádle. Příklady míst, kde můžete poslední dny v roce 2017 zažít něco výjimečného, najdete v tomto článku.

Nový rok dříve než ostatní oslavíte v Sydney

Oslavy Silvestra ve městech bývají velkolepé a pro turisty atraktivní. Australské Sydney však oproti jiným světovým metropolím nabízí něco navíc. Díky jeho poloze zde totiž půlnoc udeří ze všech hlavních měst nejdříve. Tvůrci programu oslav, kterých se každoročně účastní až dva miliony lidí, se ale nesoustředí pouze na půlnoční přípitek. I letos je tak připraven zajímavý odpolední program, jenž zahrnuje leteckou show i ceremonii k uctění domorodých kultur doprovázenou kouřovými obřady. V devět večer je na programu rodinný ohňostroj pro malé diváky, kteří nevydrží vzhůru až do pozdních hodin, následovaný fascinující podívanou na osvětlený přístav a plující lodě. Vrcholem novoročních oslav v Sydney je pak jednoznačně ohromný půlnoční ohňostroj, kdy se kromě světelné podívané můžete kochat výhledem na majestátní budovu Opery a přístav HarbourBridge. „Kolem přístavu je mnoho placených i volně přístupných míst, z nichž je možno ohňostroj pohodlně pozorovat. Místa lze vybrat a rezervovat dopředu na oficiálních stránkách novoročních oslav v Sydney,“ doporučuje Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, která je jedničkou v prodeji online dovolených.

Silvestrovskou noc na hřbitově zažijete v Chile

Chilané mají poslední den v roce hned několik zajímavých tradic. Zlatý prsten na dně sklenice se šampaňským jim má přinést štěstí. Šťastný rok čeká dle pověry také toho, kdo po celý den nosí žluté spodní prádlo oblečené na ruby a po úderu půlnoci ho oblékne správně. Peníze ukryté v botě mají zase zajistit rok plný bohatství. Jedinci, kteří chtějí v nadcházejících měsících hodně cestovat, pak o půlnoci obcházejí dům s kufrem v ruce. To, jaký přicházející rok bude, Chilané poznají podle hroznového vína. S každým úderem zvonu o půlnoci sní jednu kuličku oblíbeného ovoce. Podle toho, zda je dvanáct kuliček hroznového vína kyselých, nebo sladkých, se pak bude dle Chilanů odvíjet celý rok.

Kromě tradičních zvyků, jež většinou doprovázejí rodinné silvestrovské veselí, se ale v Chile můžete setkat i s bizarnějšími a strašidelnějšími způsoby novoročních oslav. Obyvatelé malého města Talca totiž tráví Silvestra na hřbitově. Zdánlivě děsivá tradice vznikla v roce 1995, kdy jedna z místních rodin vnikla na hřbitov v touze strávit slavnostní večer s nedávno zemřelým otcem. Místní úřady od té doby poslední den v roce hřbitovy otevírají, a dokonce vyzívají místní, aby příchod nového roku oslavili se svými zesnulými blízkými. Chilané tak na hřbitov nosí jídlo a nápoje, zdobí hroby a zapalují vedle nich ohně. Oslavy v blízkosti zemřelých jim podle jejich víry přinášejí mír v duši a zajistí štěstí v dalším roce.

V Ekvádoru si s končícím rokem poradí oheň

Neměli jste dobrý rok a chcete se s ním náležitě rozloučit? Nebo máte vztek na někoho konkrétního, od koho se chcete oprostit? Pak je pro vás Ekvádor tím správným místem pro oslavy Silvestra. Místní obyvatelé totiž po staletí dodržují zvláštní tradici spočívající v pálení věcí a speciálních figurín. S příchodem půlnoci tak obřadně zapálí fotografie a obrázky připomínající něco bolestivého a nesplnitelného z předchozího roku. Každá rodina pak před koncem roku vyrobí velkou figurínu zvanou „viejos“ naplněnou pilinami a novinami, která symbolizuje uplynulý rok. S úderem půlnoci ji před domem zapálí,čímž se rozloučí se starým rokem a s čistým štítem přivítají ten příchozí. Tato netypická tradice se může zdát poněkud děsivá, pohled na osvětlené ekvádorské ulice je ale impozantní. „Velká přehlídka figurín probíhá na Silvestra ve městě Quito. Zde je možné vidět podobizny známých osobností, politiků, ale i viejos symbolizující zásadní události končícího roku,“ přidává tip Michal Tůma z cestovní agentury Invia, jež nabízí zájezdy do všech koutů světa.

Otužilci i exhibicionisté si užijí ve Valencii

Oslavy pouze pro odvážné nabízí na Silvestra městečko La Font de la Figuera v blízkosti španělského města Valencia. Zvykem místních je totiž uvítat nový rok pouze ve spodním prádle. To ale nemůže být ledajaké. Spodní prádlo musí mít červenou barvu, která dle pověr přináší štěstí. Oblečení navíc musí být nové, majitel si ho pak smí obléci pouze jednou při příležitosti novoročních oslav. Odvážní Španělé, kteří chtějí mít v dalším roce velkou porci štěstí, tak každoročně bez ohledu na počasí vyrážejí do ulic a ve velkém průvodu vítají nový rok.

První východ slunce v novém roce spatříte v Koreji

Pokud vás na bujaré oslavy příliš neužije a toužíte po jedinečném spirituálním zážitku, vydejte se do Jižní Koreje do města Homigot. Toto místo je nejvýchodněji položené v celé zemi, stovky lidí se sem proto vydávají na každoroční HomigotSunrise Festival, aby viděli vůbec první novoroční východ slunce. A nutno dodat, že tento pohled je skutečně nezapomenutelný. Impozantní panoramata rozlehlého moře a historického majáku totiž doplňuje obrovská bronzová socha ruky čnící z moře, skrz jejíž prsty můžete první sluneční paprsky přicházející roku pozorovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru