TIP NA VÝLET: Věděli jste, že… Jezero Emma je přírodní úkaz, vzniklo totiž samovolně. Dnes je domovem vodních ptáků
Foto: Martina Nováková
Výlety

Duchcov – Jezero Emma se nachází kousek od Duchcova na hranici těžební jámy hnědouhelného dolu. Místo je celoročně přístupné.

Jezero je zajímavé tím, že nevzniklo uměle, ale samovolně při rekultivaci místní krajiny. Plocha se postupem času zaplnila dešťovou vodou. Technicky bylo zajištěno jenom odvodnění a zbytek zůstal na přírodě.

0703emma3

Během krátké doby se jezero stalo domovem mnoha rostlin a živočichů. Celá plocha je lemována rákosovými porosty. Právě ty se staly stanovištěm a hnízdištěm velkého počtu vodních ptáků. Jaké druhy ptáků zde můžou návštěvníci potkat, to je možné se dočíst na informačních cedulích u jezera.

Kolem jezera je několik dřevěných mol, které umožňují si vodní plochu lépe prohlédnout.

0703emma2

0703emma4

Foto: Martina Nováková

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru