OBRAZEM: Neuvěříte, že toto zvláštní místo je v Krušných horách! Sníh a led drží ve Vlčích jámách celý rok
Vlčí jámy. Foto: Věra Čiháková
Výlety

Horní Blatná – Chtěli byste se podívat na jedno místo, kde byste jen stěží tipovali, že se nacházíte v Krušných horách? Naučná stezka Horní Blatná - Vlčí jámy je turistický okruh, který začíná i končí v Horní Blatné. Měří zhruba pět kilometrů a je na něm rozmístěno sedm informačních tabulí.

Vlčí jámy jsou přírodní památka, které se skládá z Vlčí a Ledové jámy. Udává se, že Ledová jáma je asi 20 metrů hluboká a je to pozůstatek po těžbě cínovce. Místo je velmi úzké, proto je tam omezen i pohyb vzduchu. Tím vzniklo specifické mikroklima, díky kterému se na dně jámy hromadil sníh a led. Ten neroztává ani během letních měsíců.

Vlčí jáma vznikla propadnutím dolu Wolfgang, který byl jedním z největších dolů v okolí. Ve svém nejhlubším místě dosahoval hloubky až 85 metrů.

Kudy k Vlčím jámám?

Stezka začíná v Horní Blatné, kde se dá také zaparkovat. Z náměstí vede žlutá turistická značka k bývalému dolu Konrád. Odtud už je to kousek k Blatenskému příkopu.

Po vystoupání na Blatenský vrh je to už jenom 85 schodů na místní rozhlednu, kde je i stánek s občerstvením. Z vrchu se dostanou turisté k Ledové jámě a poté k Vlčí jámě.

Na jámy se lze dostat i po červené značce. Cestou návštěvníci minou Vavřincovu lavičku v nadživotní velikosti. Mírným stoupáním a lesem se dojde k vyhlídkovému místu, kde jsou vidět Vlčí jámy zespoda. O kousek dál je pak další vyhlídka odkud je vidět Ledová jáma. Cesta pak vede až na Blatenský vrh.

 Z naučné stezky Horní Blatná - Vlčí jámy se dá napojit na další naučnou stezku - Blatenský příkop.

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru