OBRAZEM: Zoopark otevřel nové medúzárium. Je druhé největší v republice
Foto: Jitka Fárová
Výlety

Chomutov – Zoopark Chomutov dokončil přestavbu pavilonu nočních živočichů na medúzárium. Je to jediná expozice tohoto druhu v rámci zoologických zahrad, zároveň se to druhé největší medúzárium v České republice.

V expozici návštěvníci můžou vidět osm akvárií. Ta jsou z akrylu a byla vyrobena v Japonsku. Největší akvárium měří tři metry a má objem asi 1500 litrů vody.

Celkem je v akváriích na 200 medúz, do budoucna jich má být až 300. V každém akváriu je jeden druh, konkrétně se jedná o medúzu měsíční, talířovku kompasovou, medúzu lactoide, canonball, japonskou, Luteum a Australian Spotted Lagoon. Všech 8 druhů žije v oblasti Palearktu. Jde tedy o medúzy, které žijí ve Středozemním, Baltském nebo Severním moři, případně v okrajových oblastech Rudého moře nebo Atlantiku.

Medúzy v chomutovské zoo ještě nikdy k vidění nebyly. „Byl to velice náročný projekt, ale snažíme se neustále expozice obnovovat,“ řekla ředitelka zooparku Věra Fryčová.

Přestavba pavilonu vyšla na 2,6 milionu korun a finančně ji podpořilo město. „Potvrzuje to myšlenku, že chomutovský zoopark je významné místo pro město a myslím si, že tahle expozice udělá návštěvníkům velkou radost,“ uvedl náměstek primátora David Dinda.

S výstavbou medúzária se začalo zhruba před půl rokem. Vedení zoo úzce spolupracuje s chovatelem a odborníkem na medúzy Adamem Kramperou. Ten zaškolil i personál. Chov medúz totiž není vůbec jednoduchý. Musí se dodržovat téměř sterilní prostředí. „Všechny medúzy tady žijí ve slané vodě. Nemají žádnou pokožku, jsou tvořeny z 97% z vody, proto je důležité, aby voda byla čistá a nedostaly se do ní žádné nečistoty,“ vysvětlil Adam Krampera s tím, že se voda musí nejenom přefiltrovat, ale přidávají se do ní také bakterie prospěšné pro jejich život.

ZAJÍMAVOSTI O MEDÚZÁCH:

  • mají 97% vody v těle
  • žijí v průměru jeden rok
  • některé druhy jsou masožravé
  • rostou až 1 cm za týden
  • neumějí dobře plavat, nechávají se i v mořích a oceánech unášet proudem
  • na Zemi jsou už 650 milionů let

 

V pátek se medúzárium otevře pro veřejnost. Otevírací doba je od 9 do 17 hodin. Tento a příští víkend budou pro návštěvníky i komentované prohlídky. „Pokud bude více zájemců, uspořádáme komentované prohlídky i další víkendy,“ dodala Věra Fryčová.

Zoopark pro návštěvníky plánuje další novinky, jednou z nich je i nový druh zvířete. „Chceme tu mít tygra. Už máme vybrané místo, kde bude výběh, snad se to podaří už tento rok zrealizovat,“ řekl na závěr náměstek primátora.

FOTO

1901m1

1901m4

1901m7

1901m9

1901m10

1901m11

1901m12

1901m13

 

 

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru