TIP NA VÝLET: Hrad Ostrý byl postavený na sopečném kuželu. Kromě šlechty ho prý obývali i loupežníci
Foto: Jana Ulrichová
Výlety

Ostrý u Milešova – Hrad Ostrý, dnes už pouze zřícenina, patřil mezi mladší hrady. Postaven byl až na konci husitských válek, tedy na počátku 15. století. O století později už se o něm historické prameny zmiňují jako o pustém hradu.

První písemná zmínka o hradu, německy nazývaného Schrafenstein (Ostrý kámen), je z roku 1436. Díky své poloze na vrcholu strmé hory byl dobře chráněn před dělostřelbou. Svému zakladateli, panu Václavu, poskytoval tak dostatek bezpečí.

1501vyletkz3

Foto: Jana Ulrichová

Jak hrad později měnil své majitele, přestala po letech stárnoucí stavba vyhovovat nárokům na pohodlné bydlení. Hrad tak postupně chátral. Říká se, že se na zpustlém hradě usídlili bratři Paška a Pole, což byli obávaní loupežníci zdejšího kraje. Dodnes prý v okolí kradu o nich kolují příběhy i písně.

Z původního hradu se zachovaly zbytky první vstupní brány a schodiště, část hradeb a paláce. Ze zříceniny je krásný výhled do okolí, je vidět Lovoš, Milešovka, Hazmburk a další.

1501vyletkz2

Foto: Jana Ulrichová

Kudy k hradu

Auto můžou turisté zaparkovat u silnice spojující Vlastislav a Milešov u rozcestí Kocourov. To je zhruba 2 km jižně od Milešova. Ke zřícenině vede po lesní cestě do kopce modrá turistická značka.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru