OBRAZEM: Ze skály září kamenná slunce. Ústecký kraj má světový unikát
Kamenná slunce. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Hnojnice - Možná jste si toho místa někdy všimli, když jste jeli po nedaleké silnici. Nenápadný bývalý lom u obce Hnojnice na Lounsku skrývá ale světový unikát: Kamenná slunce.

Tato národní přírodní památka „Kamenná slunce“ se nachází na jediném místě na světě, v západní části Českého středohoří. V odkrytém řezu pahorku jsou vidět pozůstatky někdejší sopečné činnosti. Ve stěně vytvářejí nerosty zvláštní struktury, které připomínají kresbu slunce s paprsky.

Příroda zde vytvořila desítky malých „kamenných sluncí“ a najdeme je v malém, opuštěném lomu v údolí Hnojnického potoka, asi 1 km od obce Hnojnice, při silnici z Libochovic směrem na Libčeves a Most.

Foto

Pokud si prohlédneme stěnu bývalého lomu zblízka, uvidíme cihlově zbarvené balvany, které tvoří středy – jádra sluncí a z nich směřují paprsky na všechny strany. Na některých místech zůstaly po jádrech jen malé dutiny nebo jamky. To je důsledek zvětrávání i vandalismu. Geologové vysvětlují vznik těchto unikátních útvarů tak, že ve třetihorách při sopečném výbuchu, bez výlevu lávy, vzniklo nálevkovité hrdlo, do kterého padal sopečný prach a jílovité úlomky ze stěn prázdného sopečného komína.

Tyto úlomky byly chladnější než okolní jemnozrnité tufy (druh horniny ze sopečného popelu vyvrženého během sopečné erupce a postupem času sjednoceného do jednolité masy) a proto se od nich okolní rozžhavený materiál ochlazoval a v důsledku smršťování paprskovitě rozpraskal.

Zatím tento fenomén nebyl popsán na žádném jiném místě na světě a proto bylo místo (po objevu geologa M. Malkovského v roce 1953) vyhlášeno chráněným územím a od roku 1992 je navíc také přírodní památkou. Lokalita je zajímavá také tím, že se zde vyskytuje krásná květena, např. Len rakouský či Bělozářka liliovitá.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru