V zooparku otevřeli nové hřiště pro děti. Dominuje mu sedm metrů dlouhá panda červená
Nové hřiště v zooparku bylo dnes slavnostně otevřeno. 3x foto zdroj: Zoopark Chomutov
Výlety

Chomutov - Sedm metrů dlouhá a dva a půl metru vysoká. Lezecká stěna, prolézačka a skluzavka v jednom. A především na míru navržená podoba. Taková je nová herní atrakce pro děti, kterou ve středu dopoledne slavnostně otevřeli v chomutovském zooparku a nechali na ní vyřádit první děti.

Nová prolézačka nahradila původní hřiště v centrální části zooparku poblíž prodejny suvenýrů. Dřevěná atrakce je unikátní v tom, že má podobu pandy červené, a to včetně barev. Architekti specializované firmy ji navrhli přímo pro zoopark a podle jeho přání. „Hodně nás trápí, že jsme museli kvůli bezpečnosti postupně demontovat zastaralé herní prvky, a proto je teď chceme postupně obnovovat,“ doplňuje k tomu ředitelka zoo Věra Fryčová s tím, že volba zvířete byla jednoduchá. „Výběh pand je nedaleko, navíc je to jedno z nejoblíbenějších zvířat mezi našimi návštěvníky.“

2601zoopark3

Herní socha má na zadních tlapách umístěné dřevěné chyty a stupy, díky kterým mohou děti přelézt na plošinu uvnitř těla. Odsud se mohou buď sklouznout po skluzavce umístěné v ocase nebo prolézt dvoumetrovým tunelem do hlavy pandy a podívat se skrze její oči ven. To se nejvíc líbilo sedmiletému Martinovi, který zoopark ve středu navštívil s maminkou a pandu začal se smíchem zdolávat. “Super je, že se dá panda prolézt a kouknout se očičkama ven,” smál se.

Zakrátko se k němu přidala také šestiletá Eliška, která se zase nemohla nabažit lezení po hřbetu zvířete. „Panda je navržena tak, aby se po ní dalo lézt všude, tedy třeba i na zádech nebo po tlapách,“ dodává k tomu hlavní architektka dodavatele Ing. arch. Jana Bezuchová. Okolo pandy jsou ještě umístěné další jednodušší prolézačky připomínající bambusový háj, typické domoviště pand.

Zásadní roli při pořízení nové herní atrakce sehrály Severočeské doly a město Chomutov. Důlní společnost poskytla finanční dar ve výši takřka dvou milionů korun a zástupci města rozhodli, že se za něj pořídí právě nové hřiště pro rodiny navštěvující místní zoo. „Originální rodinná atrakce pro zoopark – to byla naše první volba. Severočeské doly s ní k naší radosti souhlasily,“ netají se spokojeností náměstek primátora David Dinda a hned vysvětluje: „Zoopark je nenahraditelná relaxační oblast. Jeden herní prvek se možná zdá z pohledu velké zoologické zahrady jako maličkost, ale tenhle originální kousek perfektně zapadá do konceptu rozvoje celého areálu a především udělá spoustu radosti malým i velkým.“

Náměstek i ředitelka během středečního otevření zároveň upřímně poděkovali společnosti Severočeské doly za štědrý finanční dar. „Bez něj bychom určitě nemohli pořídit takový jedinečný prvek, a to by byla škoda. Zoopark musí mít vlastní tvář, identitu, atmosféru,“ shodují se oba. Ředitel komunikace a vnějších vztahů Severočeských dolů Rudolf Kozák poděkování přijal s tím, že společnost chce i nadále pomáhat především v místech, kde působí. „Zoopark je unikátní areál, málokdo v republice se takovou zoo může pyšnit. Takže jsme hrdí, že můžeme přispět k jeho rozvoji – obzvlášť takto povedeným způsobem,“ dodal při obhlížení nového hřiště.

Atrakce je určena pro děti od tří let, užijí si na ní ale i školáci. Zapovězená však není ani rodičům, které chtějí svá dítka uvnitř pandy doprovodit. Jen je nutné hlídat maximální nosnost. Velká dřevěná panda není jediným herním prvkem, který chce chomutovský zoopark letos pořídit. V plánu jsou i další atrakce pro nejmenší děti nebo třeba dobrodružná stezka s úkoly vedoucí mimo hlavní trasy v areálu.

2601zoopark2

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru