TIP NA VÝLET: Vyrazte se podívat na zázrak přírody. Unikátní ledopády uvidíte jen v zimě
Foto: kudyznudy.cz
Výlety

Brtníky - Pokud vás láká dobrodružství v zimní krajině a neodradí vás prodírání se sněhovými závějemi, vyrazte k unikátním ledopádům nedaleko obce Brtníky. Čeká vás tu opravdový zážitek v podobě barevných kaskád z ledu, které v jiném ročním období neuvidíte.

Mezi Mikulášovicemi a Vlčí horou nedaleko obce Brtníky leží brtnické ledopády – útvary které už za první republiky jezdili obdivovat na saních bohatí Němci. Ledopády nevznikají tradičně, jako zmrzlé vodopády, ale tvoří je voda z tajícího sněhu.

Obyčejně se voda v pískovcových skalách vsákne, jako třeba ve skalních městech Českého ráje, nebo v Adršpašsko-teplických skalách, zde ale stéká po hraně skal, kde tvoří obrovské rampouchy. Ledopády nemusí narůst každý rok, důležitá je totiž souhra mrazu a tání sněhu – mráz nesmí přijít najednou, ale postupně, aby vždy část sněhu stihla odtát a zásobit ledopád vodou. Když voda stéká ze skal, splavuje zeminu, železité a křemičité písky a tím ledopády nádherně zbarvuje od žlutých tónů přes zelenou do hnědé a dokonce i černé barvy.

2401ledopadykz1

Foto: kudyznudy.cz

Brtnické ledopády nejsou však pouze jedním útvarem – v okolí Brtníků a údolí Vlčího potoka můžete obdivovat více než deset ledových kaskád nejrůznějších jmen. Trasa, kterou se můžete vydat, začíná u vlakové stanice Brtníky. Po červené turistické značce sejdete do Brtníků a pak dále po zelené Horní cestou. Ze zelené značky uhýbají krátké odbočky s cedulkami s názvy jednotlivých ledopádů, které značí Správa chráněné krajinné oblasti Českosaské Švýcarsko. Po cca 2 km cesty lesem uvidíte první ledopády Velkou a Malou kaskádu, dále po cestě dojdete k Oponě, ledovému skvostu s naoranžovělou barvou a výškou 8 m. Další odbočka zelené turistické značky vás zavede k Velkému pruskému táboru nebo zřícenině Brtnického hrádku. U něj se také nacházejí další ledopády s názvem Konírna, kde se nachází ty nejhnědší a nejoranžovější rampouchy v této oblasti. Pod Brtnickým hrádkem odbočte do Údolí Vlčího potoka, kde se pokocháte dalšími nádhernými ledopády jako je Betlém, Varhany, nebo Vlčí stěnka vysoká 2 m a 30 m široká, která zledovatí v celé délce i výšce. Opravdovým klenotem brtnických ledopádů je však Velký ledový sloup v jehož blízkosti lidé vypadají jako trpaslíci. Led se zde barví do různých tónů od bílé, přes žlutou až po hnědou.

Podle toho jak rychle ledopád narůstá, jsou barvy sytější (pomalý nárůst) nebo světlejší (větší průtok vody). Nedaleko objevíte skalní amfiteátr s ledopádem Zámecký poklad. Do něj je ale obvykle z důvodu hnízdění chráněných ptáků vstup od druhé poloviny února zakázán. Posledním menším ledopádem na trase je Křepelčí stěnka.

2401ledopadykz2

Foto: kudyznudy.cz

Cesta údolím vás opět dovede do Brtníků. Jestliže k vodopádům vyrazíte zrovna při oblevě, mějte se na pozoru – při vyšších teplotách hrozí odpadávání obřích rampouchů a zřícení velkých kusů ledu. Celý okruh měří asi 12 km. K ledopádům se každoročně, na přelomu ledna a února pořádá organizovaný pochod.

V oblasti narazíte na okruh, který začíná u společnosti Nobilis Tilia na Vlčí hoře. Žlutá značka pak vede ke křižovatce, odtud se musí pokračovat po modré, až k těm nejatraktivnějším ledopádům. Trasa měří asi čtyři kilometry. Návštěvu ledopádů usnadňuje nejen nové značení, ale i tabulky se šipkami. Ty zde nainstalovala správa národního parku. Šipka vás upozorní na to, kde je to správné místo a kde je vhodné odbočit k danému ledopádu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru