České Švýcarsko otevírá sezónu, je tu sedm z deseti nejnavštěvovanějších míst v kraji
Labský kaňon. Foto: M. Rak
Výlety

Ústecký kraj - V srdci národního parku, v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě, se sešli členové destinačního fondu na svém výročním zasedání. Přivítali mezi sebou nováčky, jelikož destinační fond Českého Švýcarska se i v současné době obtížné pro cestovní ruch rozrůstá. Také zazněly informace nejen o uplynulé sezóně, ale také o plánech na rok 2020.

„Ústecký kraj podporuje cestovní ruch prostřednictvím čtyř destinačních agentur, na jejichž činnost každoročně přispívá. Letos to mají být z rozhodnutí zastupitelstva 2 miliony korun pro každou z nich, tedy i pro České Švýcarsko. To je právem vlajkovou lodí cestovního ruchu v regionu, patří k vůbec nejnavštěvovanějším místům v České republice. A komunita lidí a podnikatelů kolem destinačního fondu je zárukou, že zde návštěvníci dostanou perfektní služby a zážitky,“ řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Zdeněk Matouš, který je zároveň členem správní rady o.p.s. Na jednání nechyběl ani předseda správní rady a senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart.

Ředitel destinační agentury Jan Šmíd představil přítomným členům např. statistiky CzechTourismu, kde České Švýcarsko obsadilo sedm z deseti nejnavštěvovanějších míst v Ústeckém kraji a v kategorii přírodních cílů dokonce osm z deseti a navíc první tři v rámci celé České republiky. Návštěvnost lokality byla v loňském roce cca 1,3 milionu příchozích, z toho 40 % je zahraničních návštěvníků.

Pro příchozí je mimo jiné připravený stále se zlepšující systém veřejné dopravy, navazující drážní a autobusové spoje a jednoduchý integrovaný tarif, který umožní např. skupině pěti osob cestovat celý den jakýmkoli dopravním prostředkem za 330 Kč, nebo využít i přeshraniční spoje v sousedním Německu včetně městské dopravy v Drážďanech za 560 Kč.

Cílem destinační agentury, která zajišťuje např. průvodcovské služby, provoz turistických infocenter, vydává propagační materiály, nebo se podílí na environmentální výchově, je podpořit rozšíření turistické sezóny i do zimních měsíců. V té době je v oblasti výrazně méně turistů a nabízí zase jiné a zajímavé zážitky. Své aktivity představila i správa národního parku. Tam se letos chystají ne opravy Mariiny vyhlídky či hradu Šaunštejn, které patří k nejoblíbenějším turistickým cílům.

I přes nepříznivý start letošního roku dojde v Českém Švýcarsku k oficiálnímu zahájení turistické sezóny 2020. Proběhne o víkendu 19. – 21. června, kdy je každý den možnost absolvovat zajímavý výlet za doprovodu profesionálních průvodců. Také se představí dva nové cíle. Jedním je vůbec první turistická stezka přizpůsobená potřebám hendikepovaných v Ústeckém kraji, která se slavnostně otevře 19. 6. u České Kamenice, druhým je naučná stezka Česká silnice v Národním parku České Švýcarsko.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru