TIP NA VÝLET: Vydejte se na tento kopec! Za zlatým výhledem ze Zlatníku
Vrch Zlatník. Foto: V. Novotný
Výlety

Mostecko - Pojďte s námi na kopec Českého středohoří, z něhož je báječný, téměř kruhový rozhled do kraje.

Ujdeme jen nějakých šest kilometrů, ale vzhledem k tomu, že metrů po rovině bude jen minimum a že nahoře se vyplatí se zdržet, jedná se vlastně s dopravou na výchozí místo o několikahodinový výlet.

Autem se dopravíme do Českých Zlatníků u Mostu, které těsně sousedí s Obrnicemi. Sem je dobré spojení i vlakem, a to hned z několika směrů, protože jde o železniční křižovatku.

Auto pohodlně a zdarma zaparkujeme u hřiště ve Zlatníkách, prakticky naproti hostinci Podkova, otevřeného o víkendu (včetně pátku). Alespoň tak hlásá cedule.

1705zlatnikkostel03

Kostel v Českých Zlatníkách. Foto: V. Novotný

Vyplatí se odskočit si ke kostelu a pak se vrátit zpátky na červenou turistickou značku. Po ní odbočíme z hlavní zlatnické ulice směrem k silniční magistrále Most – Bílina. Ale nebojte, komunikaci s hustým a rychlým provozem jen podejdeme a vracíme se podél ní k cíli. Tedy ke kopci, který se tyčí do výšky 522 metrů a působí zblízka docela masívně. Vystoupáme přes polovinu jeho výšky, protože zdejší nová Národní přírodní rezervace v Chráněné krajinné oblasti České středohoří o rozloze téměř 80 hektarů začíná ve výšce 250 metrů nad mořem. Vyhlášena byla v roce 2017.

Cesta brzy začíná stoupat a stejně rychle se schová do uzoučké polní stezky, občas navíc se sníženým profilem, připomínajícím zelený tunel. Za to je nově a vzorově vyznačená. Na stromech, kamenech, zatlučených trámech, kůlech i tyčích – tam všude najdete svítící červenou značku. O pěšinu se každoročně staral KČT z Obrnic, čistil ji při akcích Turisté přírodě, jak nás informoval bývalý předseda okresní komise značkařů Václav Procházka z Obrnic. Takže v té době nebyl problém vyjet až na vrchol s kočárkem. Dnes už to nejde ani s kolem, takže skupina přírodovědných studentů pražského gymnázia bicykly raději po chvíli zamkla u cesty a pokračovala nahoru pěšky. Jinak jsme prakticky nikoho nepotkali.

Zabloudit se nedá, nejen kvůli značení, ale i proto, že vás nečeká prakticky žádná křižovatka.

1705zlatnikvyhled12

České Zlatníky z vrcholu Zlatníku, v pozadí Most. Foto: V. Novotný

Pod vrcholem narazíme na louku se vzácným kavylem Ivanovým – trávou, lidově zvanou Ivanovy vousy. Kratičká odbočka doleva vede na startoviště Paraglidového klubu Krupka.

A už jsme nahoře. Vrchol tvoří menší skalnaté pole se znělcovými kameny, protažené oválně směrem ke Krušným horám. Shora se otevře téměř 360 stupňů široký výhled až směrem k Praze na jedné a Krušným horám na druhé straně. V přímém přenosu můžete pozorovat provoz na mosteckém letišti, odkud v pravidelných intervalech s vytúrovaným motorem nabírá výšku na komerční seskoky zákazníků oranžový Sky Walker, střídaný vzlety a přistáními větroňů. Uvidíme velkou část Středohoří, řadu obcí okolo Mostu i povrchový důl Bílina.

Zlatník nabízí z jedné strany i skalní jehly, jsou však zvětralé. Přesto láká horolezce. Ve věžích hnízdí Výr velký.

Výstup není dlouhý, jen středně náročný, a stojí za to. Při jasném počasí s dobrou viditelností určitě nebudete litovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru