OBRAZEM: S čím si hrály děti šlechticů v dávných dobách? Můžete to vidět na litvínovském zámku
Miniaturní parní stroj. Když přiložíte, pracuje. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Litvínov – Hračky a hry dětí ze šlechtických rodin můžete obdivovat na výstavě v prostorách litvínovského zámku. Pokud vás zajímá, s čím si hráli naši předci, a nedostanete se na výstavu hned nyní, nevěšte hlavu. Expozice bude na zámku až do konce příštího roku.

Na výstavě se podařilo shromáždit poměrně velké množství exponátů. Ty nejstarší pocházejí z doby kolem roku 1800. Nejvíce hraček je potom z 19. století. Jde o věci, které jsou zmenšeninami svých předloh, technických novinek či vynálezů své doby. Především to byly hračky funkční (a do dnešní doby také fungující), které měly děti vzdělávat, zvyšovat zručnost a připravovat děti na budoucí povolání.

A co na výstavě můžete spatřit? Miniaturní parní stroje, kuchyňky s funkčními kamny, pod kterými stačí jen přiložit či třeba plechovou koupelničku se splachovací toaletou. A pokud si myslíte, že takové puzzle či stavebnice Merkur pocházejí až z naší moderní doby, tak vás na litvínovském zámku vyvedou z omylu.

Autory výstavy jsou Miroslav Smaha a Michal Widenský, kteří se snaží hračky restaurovat a uchovat pro budoucí generaci. Jsou podle nich totiž součástí našeho národního kulturního dědictví.

Pokud máte výstavy podobného ražení rádi, můžete také vyrazit na zámek Stekník na Žatecku. Více v našem článku S čím si hráli naši prapředci? Zámek Stekník zve na výstavu historických hraček a kočárků.

Foto

1605vystavadomecek

Domeček pro panenky. Nechybí miniaturní porcelánové nádobí. Foto: Oldřich Hájek

1605vystavamerkur

Předchůdce naší oblíbené stavebnice Merkur. Foto: Oldřich Hájek

1605vystavapuzzle

Opravdu staré puzzle. Nedochovaly se všechny dílky. Ale to asi znáte i z moderních skládaček. Foto: Oldřich Hájek

Kudy na litvínovský zámek

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru