Lbín - Ve čtvrtek 9. května byla slavnostně otevřená nová naučná stezka na Teplicku, která vede na Supí vrch ve Lbíně u Bžan. Vznikla jako součást projektu Českého svazu ochránců přírody s názvem Blíž k přírodě.

Její realizaci podpořily společnost NET4GAS, která je generálním partnerem organizace a Obecní úřad Bžany. Informace o zdejší lokalitě přibližují návštěvníkům čtyři panely.

1005supivrch 2

Supí vrch je jedním z mnoha kopců Českého středohoří. Oproti jiným ale není tak známý. Přesto se jedná o ochranářsky významnou lokalitu, v níž je zachovaný biotop kavylové skalní stepi. Vyskytuje se zde více než dvacítka ohrožených rostlin. Mezi nimi třeba kosatec bezlistý nebo koniklec luční. Nachází se tady rostlinná společenstva skalních stepí, charakteristická pro jižní svahy kopců vulkanického původu Českého středohoří. Kromě toho tu najdeme pestré druhové zastoupení ptactva a své zázemí tu má i řada dalších vzácných živočichů.

1005supivrch 3

Stezka začíná u autobusové zastávky ve Lbíně, kde návštěvníci najdou první informační tabuli. Z té se dozví obecné informace o projektu i prvotní zajímavosti o lokalitě. Následuje poměrně prudké stoupání lesním porostem. Cesta je značená malými modrými šipkami na kmenech stromů. Na druhý informační panel narazíte zhruba uprostřed trasy. Přibližuje složení zdejší flóry a vyzdvihuje její výjimečnost. Na vrcholu Supího vrchu pak byl instalovaný panel o fauně a panoramatická tabule s uvedenými jmény a výškami jednotlivých kopců, které jsou odtud vidět. Jedná se například o Milešovku, Pařez nebo Kleč.

1005supivrch 4

K dispozici je také příjemné posezení. Největším bonusem po namáhavém výstupu jsou ale úchvatné výhledy do krajiny. Jak na vrcholky Českého středohoří, tak i do malebného údolí řeky Bíliny.

1005supivrch 5

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru