OBRAZEM: Měděný pahorek na vrcholcích hor je provrtaný rudnými doly
Štola Země zaslíbená na Mědníku. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Mědník – Máte rádi hory, krásné výhledy do krajiny a trochu dobrodružství při cestě pod zem? To vše můžete spojit při návštěvě Měděnce a jeho okolí na Chomutovsku.

Měděnec se nachází na náhorní rovině Krušných hor odkud je nádherný výhled do Podkrušnohoří, ale i na Doupovské hory. Vznik osady Mědník, později přejmenované na Měděnec byl úzce spojen s důlní činností, která na zdejším stejnojmenném pahorku probíhala pravděpodobně již od 10. století. První doložené zprávy o těžbě pochází až z roku 1449.

Do jedné ze štol, Země zaslíbené, se můžete i podívat. Nachází se na pahorku nad obcí, který se svou barokní kapličkou na vrchu rozhodně nemůžete přehlédnout. Zvláštní na tomto místě je zejména vysoká koncentrace důlních děl na poměrně malém prostoru Měděného pahorku. Počet větších i menších důlních děl je zde odhadován k sedmi desítkám.

Štola Země zaslíbena byla jednou ze dvou hlavních štol na jižní straně ložiska. Těžba rud na výrobu skalice pro kožedělný průmysl byla ukončena v polovině 19. století. Dá se předpokládat, že štola je svědkem nejstarších počátků dolování na Mědníku, které spadá ke konci středověku.


Otvírací doba štoly Země zaslíbená

  • květen, červen, září, říjen so-ne 11.00 - 17.00 hod.
  • červenec, srpen út - ne 11.00 - 17.00 hod

Ceník

  • Dospělí 45 Kč
  • Děti, studenti, důchodci 30 Kč

Možnost domluvit prohlídku pro zájemce i mimo otvírací dobu na telefonu 739 040 671. Prohlídka začíná v infocentru v Měděnci.

Pro návštěvu štoly se vybavte pevnou obuví, starším oblečením. Počítejte s tím, že uvnitř je stálá teplota 6 až 7 stupňů. Nedoporučuje se vstup klaustrofobikům.

Fotogalerie

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru