OBRAZEM: Víte, že Moldavská dráha má svoje muzeum? Řekneme vám, kdy má otevřeno
Mechanický ovládací panel výhybek a návěstidel z roku 1940. Nádherné technické dílo. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Osek – Několikrát do roka otevírají nadšenci z Klubu přátel krušnohorské železnice expozici Moldavské dráhy, která je českou kulturní památkou. Výstavu v malém muzeu najdete na nádraží Osek – město, které leží právě na trati z Mostu do krušnohorské Moldavy.

Železniční expozice byla otevřena v nádražní budově v květnu 2014. Týká se z části železnice všeobecně a částečně přímo moldavské trati. V expozici jsou umístěna různá historická zařízení, staré staniční jízdní řády, staré jízdenky a podobné exponáty. A určitě nejen dětem se budou líbit modelová kolejiště.

Naposledy bylo muzeum otevřeno v sobotu. Přístupné bude znovu 4. srpna od 9 do 15 hodin a během prázdnin ještě s rozšířenou otevírací dobou při Oseckých slavnostech ve dnech 18. až 19. srpna, a to od 9 do 16 hodin.

Krušnohorská železnice se začala budovat už v roce 1874. Podnětem pro její stavbu bylo zajištění odbytu uhlí v Sasku. Kulturní památkou je v úseku od Louky u Litvínova po Moldavu od roku 1998.

Trať Most – Dubí – Moldava je nyní v horské části neprůjezdná kvůli sesuvu půdy a opravám. Předpokládá se, že vlaky zde znovu pojedou před zimní sezonou. Více o Moldavské dráze zde.

Foto

Kudy tam

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru