Tip na výlet: Hrad Krakovec u Rakovníka a zadumaná socha Jana Husa
Hrad Krakovec a socha mistra Jana Husa. Foto Libor Želinský
Výlety

Krakovec u Rakovníka – Možná přesně tam, zhruba v polovině svahu na jižní straně pod hradem, sedával a meditoval mistr Jan Hus ve složitém období svého života, krátce předtím, než se odhodlal vydat na svou poslední cestu z Čech do Kostnice. I dnes, po šesti stech letech od oněch dějinných událostí, dvoutunová socha slavného kazatele zadumaně hledí do dáli, trochu vyhřívá tvář na slunci a vítá každého poutníka, který se přiblíží k hradu pěší stezkou podél potoka z lesů od jihu.

Hrad leží asi 12 kilometrů jihozápadně od Rakovníka a zhruba kolem padesáti kilometrů od Loun i Žatce, takže je ideálním cílem pro výlety z našeho regionu. Poskytne zábavu a zajímavé zážitky lidem mnoha zájmů i věkových kategorií. Památka pochází z doby kolem roku 1381 a je spíš romantickou zříceninou, ale v pěkném zachovalém stavu. Samotný příběh mistra Jana Husa je velmi poutavý a okolí hradu nabízí nádhernou krajinu a přírodu s klidem lesů, zpívajících ptáků, bublajících potoků a s dobrodružnými prvky.

Socha Jana Husa doplnila siluetu hradu teprve před sedmi lety; odhalena byla v létě 2011. Je tam sice relativně krátce, ale je tak zdařilá, že vypadá, jako by k hradu patřila odjakživa. Autoři jsou dva – sochař Milan Vácha a architekt Rostislav Říha. Slavnosti při odhalení sochy se tehdy zúčastnily tisíce lidí, ale jinak na Krakovci obvykle takové davy nejsou; jedinou výjimkou vždy bývá 6. červenec, den státního svátku s připomínkou Husova upálení. Jinak mistr Jan sedí po celý rok tiše, medituje s knihou v ruce a poskytuje možnost příjemného odpočinku v zajímavé a trochu neobvyklé společnosti i svým návštěvníkům. Další klidné místo k posezení s lavičkami je i na paloučku hned pod kopcem.

Kudy se tam dostanete

Pěkný hrad a krásná krajina v okolí

Jak se ke hradu Krakovci, který je od roku 1958 vyhlášen národní kulturní památkou a nabízí i prohlídky s průvodcem, dostanete? Možností je několik. K místu vedou turistické značky, start se dá zvolit z různých bodů podle aktuální chuti či kondice. Já jsem vyrazil například od Kožlan a pochodem přes několikero mlýnů, lesů, při brodění přes klikaté říčky a potoky, často protínající cesty, jsem ušlapal tam i zpět přes dvacet kilometrů. Procházka je to opravdu pěkná, pročistí vaši mysl, a tolik přírodních krás, rozmanitostí a zajímavostí jako tady rozhodně neuvidíte všude.

Samozřejmě ovšem ne každý a ne vždy má čas věnovat sedm nebo osm hodin takovému výletu, někdo chce vzít na vycházku s sebou hodně malé děti, jiný zase třeba příbuzné v seniorském věku, a tak naštěstí existuje i mnohem pohodlnější varianta k návštěvě. Ke hradu se dá jednoduše přijet autem téměř až na místo, a to z jeho severní strany ve směru od Rakovníka. Ve vesničce Krakovec je pro turisty připraveno parkoviště. Po prohlídce památky nebo i procházce po okolí leckomu zakručí v břiše, takže po ruce je i hospůdka pro občerstvení a odpočinek hladových a žíznivých turistů. Přejeme pěkné zážitky! Zadumaný mistr Jan, ale i průvodci na hradě, se na vás už těší.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru